Nya trenden för minskat håravfall – gnugga lök i kalufsen: ”Står man bara ut med lukten så...”

Nya trenden för minskat håravfall – gnugga lök i kalufsen: ”Står man bara ut med lukten så…”

Tunnhårighet eller håravfall är ett ständigt samtalsämne bland både män och kvinnor. Börja tappa håret kan man göra redan i 20-årsåldern, men för de allra flesta börjar kalufsen tunnas ut runt 35-årsåldern.

Att bli tunnhårig kan vara en rejäl törn för självförtroendet och kan i svåra fall leda till att man blir deprimerad.

Det finns mängder av olika knep man kan ta till för att minska håravfall – men frågan är om något sätt är tokigare än detta. Enligt en studie så kan rå lök hindra håret från att bli tunnare, skriver The Sun.

En del bryr sig inte, men de allra flesta människor behåller gärna sin frisyr så länge det går.

Rå lök i håret

Att se vikarna krypa allt längre upp på skalpen har fått många att sucka djupt till sin egen spegelbild.

Men istället för att besöka dyra kliniker eller apotek för att köpa konstgjorda medel kan man ta en kortare promenad till sitt skafferi. Rå lök kan nämligen förhindra håravfall.

Bildkälla: Shutterstock

– Löksafterna ökar blodcirkulationen runt hårsäckarna, vilket är väldigt viktigt eftersom dåligt blodflöde svälter hårstråna på de näringsämnen som behövs. Det leder till att hårstråna bryts eller trillar av, säger Sam Cinkir, läkare som utför hårtransplantationer, till The Sun.

Lök innehåller mycket svavel, som finns i aminosyror, som i sin tur utgör protein som behövs för att håret ska må bra.

Studie bevisar: Lök fungerar

Enligt en studie, utförd 2002, fann man att lök faktiskt fungerar mot håravfall.

Deltagarna i studien delades in i två grupper, där hälften fick applicera löksaft i håret två gånger per dag och den andra hälften använde vanligt vatten.

Efter sex veckor kunde man se att hela 87 procent av den grupp som fått använda lök i håret hade en tillväxt av hår, jämfört med den andra gruppen är siffran var 13 procent.

Bildkälla: Shutterstock

Hur gör man då? Enligt The Sun så ska man köra lökar i en mixer för att utvinna så mycket saft som möjligt, applicera i håret och sedan skölja ur det efter 15 minuter.

”Du kan ha i det över natten, så länge du står ut med lukten” skriver en bloggare som provat lökmetoden, enligt The Sun.

Kände du till det här? Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får se det här idag!