Trollsländshonor spelar döda – för att slippa ha sex med sin partner, enligt forskare

Ibland vill eller orkar man inte vara intim med sin partner, men istället för att säga just det så kanske man drar till med en vit lögn för att slippa eventuellt tjafs.

Huvudvärk? En annalkande förkylning? Mycket att tänka på? Vi har nog alla varit där – att man trots en lycklig relation ibland inte har lust att mysa till det eller ha sex.

Det är så klart fullt naturligt, men att vara rakt på sak och helt ärlig kanske kan ta emot.

Trollsländor tar det dock ett steg längre – genom att fejka sin egen död, skriver Shared.

Det är forskaren Rassim Khelifa från University of Zürich som kommit fram till den roliga och häpnadsväckande upptäckten.

Faller till marken

Det är ju faktiskt förbannat kul att trollsländshonor tar det så långt som att spela döda för att slippa en intim stund med sin partner, vilket även New Scientist skrivit om.

Vetenskapsmannen började noterade det hela när han befann sig i Alperna för att samla på sig larver till sina studier, rapporterar Shared. Khelifa såg då att många trollsländshonor, i samband med att de approcherades av en potentiell partner, föll till marken som om de dog.

Hanen fick då flygare vidare – och strax därefter, när han försvunnit, så ”återuppstod” honan.

Forskaren var chockad av det han såg. Trots att han jobbat med insekterna i över 10 år så hade han aldrig noterat det här beteendet.

Bildkälla: Wikimedia Commons

Stannar inte kvar hos hanen

Khelifa satte därför igång en studie på universitetet.

Den innefattade 31 honor – och resultatet visade att hela 21 av dem (68%) fejkade sin egen död i samband med att en hane närmade sig.

Samtliga lyckades också med sina försök medan de 10 andra valde att vara intima med partnern. Honor stannar vanligtvis inte kvar med sin hane efter att de parat sig.

Så är din man eller pojkvän lite väl myssugen en kväll när du själv inte känner för det – testa att ta efter trollsländorna och fejka din egen död. Vem vet – det kanske fungerar klockrent.

Se bara till att han inte hinner få total panik eller ringa 112 – det vore ju inte så himla bra.

Tryck nu på DELA-knappen för att sprida vidare det här klockrena tipset till dina vänner!