10 saker du garanterat inte visste om statsepidemiolog Anders Tegnell

Under coronakrisen har Anders Tegnell gått från okänd till superkänd.

Knappt någon visste tidigare ens vems Sveriges statsepidemiolog var, men de senaste månaderna har han dagligen synts till på TV, i tidningarna och hörts i radio.

64-åringen från Uppsala har till och med blivit internationellt uppmärksammad – och dag för dag har vi matats med mer information om vem den här mannen är.

Nu ska vi dock bjuda på 10 saker som du troligen inte kände till om Anders Tegnell.

Bild: Wikipedia

1. Gick högstadiet i Afrika

Pappa Ingemar var agronom – och under Anders tidiga tonår så flyttade hela familjen till Etiopien. Där skulle pappan jobba med utvecklingsprojekt. Det ledde till att Anders fick gå högstadiet i Afrika, men i en svensk skola.

2. Hade dåligt betyg i idrott

På gymnasiet läste Anders naturvetenskap på Katedralskolan i Linköping – och gick då bland annat i samma klass som TV4-profilen Steffo Törnquist.

Han hade höga betyg i samtliga ämnen – förutom i idrott och bild. ”Alla har vi svagheter”, har Anders sagt till Expressen.

3. Träffade sin fru i USA

Det var under matematikstudier i USA som Anders träffade sin blivande fru Margit, 61, från Nederländerna. Hon pluggade då språk, men paret gick på samma skola.

Bild: Wikimedia Commons

4. Han har tre döttrar

Tillsammans med Margit så har Anders tre döttrar – Emily, Saskia och Annemiek. Samtliga talar både svenska och nederländska – och har i dag flyttat hemifrån.

5. Är intresserad av växter

Efter långa och intensiva jobbdagar går Anders gärna ut i trädgården och rensar ogräs. Han spenderar mycket ledig tid på tomten – med sina olika odlingar. Det är så 64-åringen samlar kraft och återhämtar sig. Intresset tror han sig ha ärvt från sin far.

6. Har 18 vänner på Facebook

Anders prioriterar andra saker än sociala medier, säger han i P1:s Söndagsintervjun. Han har dock Facebook, men de blott 18 vännerna vittnar om att han inte är speciellt aktiv. Instagram har statsepidemiologen valt bort helt och hållet.

Bild: Pressbild/Sveriges Radio

7. Bor på en enorm tomt

Anders och frun Margit bor i Vreta Kloster utanför Linköping. Deras hus ligger på en kulle – och omges av otroligt vackra vyer. Det finns dessutom mark så det räcker till – över 12 000 kvadratmeter.

8. Jobbat mycket utomlands

Laos, England och Luxemburg är några av länderna som Anders bott i sedan han blev yrkesverksam. Han har därtill mycket att stoltsera med – både arbets- och studiemässigt.

9. Har skyhög månadslön

År 2019 deklarerade Anders en årsinkomst på drygt 1 260 000 kr. Det motsvarar en månadslön på omkring 105 000 kr.

Bild: Wikipedia

10. Anses vara en sexsymbol

Anders har fått svara på frågor, berättat om coronaläget och hållit välbesökta presskonferenser – i månader. Den enorma uppståndelsen har fått följder som att han, på flera platser online, beskrivits som sexig och snygg. En sexsymbol mitt i pandemin, helt enkelt.

Så, nu vet du kanske lite mer om vår statsepidemiolog! Vad tänker du om hans arbete nu i coronatider? Dela vidare artikeln för att berätta vad du tycker!