11 saker som du nog inte visste om statsminister Stefan Löfven

11 saker som du nog inte visste om statsminister Stefan Löfven

Som statsminister är Stefan Löfven en av Sveriges mest kända personer.

Han syns i debatter, otaliga TV-intervjuer och är ansvarig för besluten som fattas av landets politiska ledning. Därför vet vi också ganska mycket om den 62-årige socialdemokraten.

Men det finns en hel del som gemene man nog inte känner till om Löfven – och därför ska vi nu bjuda på 11 punkter som du troligen inte hade koll på om Sveriges statsminister.

Bild: Flickr

1. Hoppat av flera utbildningar

Sveriges blivande statsminister påbörjade en svetsarkurs på AMU – som dock inte slutfördes. Löfven gick också 1,5 år på socialhögskolan i Umeå innan han beslutade sig för att hoppa av, enligt SVT.

2. Hela 49 år inom socialdemokratin

Redan som 13-åring började Löfven engagera sig i Socialdemokraterna. Han valdes sedan in i partiets verkställande utskott år 2005 – och är ju i dag, som alla vet, ”sossarnas” partiordförande och Sveriges statsminister.

3. Älskar Ulf Lundell

Jag går på promenaden, När jag kysser havet och Kär och galen är tre av Ulf Lundells mest välkända låtar. Någon som garanterat kan dem mer eller mindre utantill är Löfven. Just Lundell är en av statsministerns absoluta favoritartister, skriver SVT.

4. Håller på Tottenham Hotspur

Sveriges statsminister är mycket sportintresserad. Ett av lagen han brinner allra mest för är den engelska Premier League-klubben Tottenham Hotspur från London. Löfven är medlem i ”Spurs” svenska supporterklubb.

När det kommer till hockey är det Modo från Örnsköldsvik som gäller.

Bild: Flickr

5. Kunde fått ministerpost tidigare

Mona Sahlin har tidigare sagt att hon ville se Löfven som socialminister om de rödgröna vunnit riksdagsvalet 2010, enligt Aftonbladet. Det var först år 2014 som han blev Sveriges statsminister – året efter att han valdes till Socialdemokraternas partiordförande.

6. Statsministerns favoritkrog

Löfven älskar Restaurang Hubertus i centrala Stockholm. Så vill man få en skymt av statsministern kan man ju testa att gå dit för en trevlig middag. Här har han varit stamkund sedan IF Metall-tiden – och det var också på Hubertus som Löfven firade under valnatten 2014.

7. Sämsta resultatet – någonsin

Under EU-valet 2014 ledde Löfven Socialdemokraterna till partiets sämsta valresultat på riksnivå sedan den allmänna rösträtten infördes, enligt Aftonbladet. En missräkning, helt klart – men det ska givetvis sägas att Löfven också lett partiet till otroliga framgångar. Ett uppenbart kvitto på det är att hans nuvarande post.

8. Löfvens ”hemliga vapen”

En och annan har kanske anat det, men Löfvens ”hemliga vapen” är en kokt korv med bröd, enligt SVT. Det är inte bara en hungerdämpare som vår statsminister tycker om, utan den där korven har även dykt upp flera gånger i samband med socialdemokratiska valkampanjer.

Bild: Wikimedia Commons

9. Har inga biologiska barn

Genom sin fru Ulla har statsministern två bonusbarn, men han är alltså inte biologisk pappa till några egna. ”Det är klart att jag tänkt att det vore mysigt att ha en liten som kommer och säger ’pappa’. Det är ingen sorg som plågar mig, men jag har funderat på det”, har Löfven sagt till SvD Perfect Guide, enligt Expressen.

10. Tränade kampsport

Under uppväxten tränade Löfven jujutsu – en stridskonst som tillhör den japanska kampsportsgenren budo. Det är lite svårt att tänka sig i dag, men en gång i tiden var Sveriges blivande statsminister alltså en riktig mästare på olika grepp.

11. Har 176 000 kr i månadslön

Den 1 juli 2019 höjdes Löfvens månadslön med 4 000 kr – och landade då på 176 000 kr, enligt Expressen. Det blir 2 112 000 kr om året. Givetvis mycket mer än de flesta av oss andra drar in, men å andra sidan är ansvaret som han bär på betydligt tyngre än vad gemene man hade klarat av. Åsikterna om statsministerns höga lön går isär – som med så mycket annat.

Så där – nu vet du garanterat lite mer om Stefan Löfven än innan!

Vad tycker du om Sveriges statsminister? Dela vidare artikeln för att berätta vad du tycker!