14 bilder som bevisar exakt hur tufft livet var på 90-talet – dagens ungdomar kommer aldrig förstå

Spotify. Netflix. Kartor och telefonnummer i mobilen. Obegränsat med spel på datorn. Detta var sådant man bara kunde drömma om på 90-talet. Då stångade man sig genom dagarna med bandspelare, hackande internet och telefonkataloger.

Visar man upp en sladd-telefon, som var ett måste i alla hem på 90-talet, för en ungdom idag så vet de knappt vad de ska använda den till.

Det sladdlösa samhället har ju faktiskt gjort livet bra mycket enklare så vi ska vara tacksamma för teknikens framfart. Men visst fanns det en viss charm i att man var tvungen att lita på att ens kompis skulle dyka upp på utsatt tid, istället för att, som idag, sms:a fram och tillbaka om var man är någonstans innan man möts.

Därför har vi här nedanför samlat 14 saker som verkligen utstrålar 90-tal. För oss som minns dessa saker utlovas en härlig nostalgitripp – och för alla ungdomar kan denna lista ses som upplysning!

1. Fullt minne i telefon

Flera gigabyte i telefonminne? Glöm det, på 90-talet rymdes bara några sms i telefonen. Däremot kunde man tappa dem från 20 meters höjd utan att de gick sönder.

2. Tuggummi för 50 öre styck

Varje lunchrast sprang man till kiosken och lade de få slantar man hade på några Jenka eller Shake.

3. Analoga kameror

Skulle man fota eller filma fick man först ta fram en rulle och sedan noggrant ställa in allt på egen hand. Ofta blev det helt uselt – i alla fall på första försöket. Bilderna fick man dessutom tag i först när man lämnat in rullen och fått den framkallad i en butik.

4. Datorspelen var lite enklare

På 90-talet var det inte riktigt tal om svåra spel med verklighetstrogen grafik. Ville man slå ihjäl några timmar så fick man gott underhålla sig med Harpan.

5. Skolarbeten såg ut så här

När det var dags för att skriva skolarbete på datorn så fanns det massvis av fina teckensnitt och fräcka effekter att välja på. Eller inte.

6. Bläddrandet i telefonkataloger

Glöm Hitta.se och liknande söktjänster som gör att man kan hitta ett telefonnummer på nolltid. Skulle man ha tag på ett nummer fick man bläddra en bra stund i telefonkatalogen!

7. Disketter istället för USB-minnen

Datorerna på 90-talet var inte direkt fyllda av utrymme. Skulle man spara ett viktigt dokument av något slag så sparade man ned det på en fyrkantig diskett.

8. Vill man vara fin får man lida pin

Oftast i form av blöta byxor, då utsvängda jeans blev populärt igen.

9. Vänta två timmar på en enda låt

Ville man se på film eller lyssna på musik via datorn så fick man ta och ladda ned det man ville konsumera. Något som inte direkt gick supersnabbt…

10. Irritera sig på telefonsladden

Innan mobiltelefonen slog igenom med full kraft var man tvungen att trassla upp den här sladden varje gång man ville ringa. Annars var man tvungen att sitta hukad över telefonen för att kunna prata ordentligt.

11. Ingen datormus = ingen dator

Om någon stulit kulan ur datormusen gick det inte att använda musen, vilket i princip gjorde hela datorn oanvändbar.

12. Välja cd-skiva innan en bilresa

Idag kan man bläddra bland vilka spellistor som helst och byta låt efter humör. Men på 90-talet var man tvungen att välja musik med omsorg, eftersom det var ganska krångligt att byta cd-skiva i bilstereon.

13. Koppla upp sig på internet

På 90-talet valde man inte mellan operatörens internet eller wifi. Då valde man mellan att vara uppkopplad på internet eller inte, eftersom internet kom via telefonjacket.

14. Kasettband som trasslar till sig

Det värsta som kunde hända var att ens kassettband började strula. Sedan fick man stå där med en penna för att försöka få ordning på helvetet igen!

Bonus: Den klassiska videobutiken

Netflix? Glöm det! På 90-talet gick vi till videobutiker för att hyra filmer. Glömde man att spola tillbaka VHS-banden (ja, de hette så) innan de återlämnades kunde man dessutom åka på en straffavgift.

Vilken nostalgitripp!

Tryck nu på DELA-knappen om du också minns 90-talet, så lär vi dagens ungdomar en nödvändig läxa!