Andreas Granfors: Här är de 10 bästa julgroggarna jag vet

Som vi alla vet står julen för dörren, med allt vad det innebär. För en del kanske julen är alldeles underbar, fylld till bredden av härliga släktingar, god mat och massa mys. För andra kanske julen mest känns som en ändlös radda av kallsvettiga handslag från släktingar man sedan länge glömt namnet på och – ärligt talat – inte riktigt bryr sig om att lägga på minnet.

Oavsett om man älskar eller hatar julen så behövs en sak – julgrogg. Antingen för att sätta guldkant på en härlig jul eller för att stå ut med tjocka släkten helt enkelt. Därför har jag här nedan listat mina tio favoritgroggar i jul, så att du, älskade läsare, ska slippa. Det är bara att välja ut en eller några favoriter, knata iväg till närmaste bolag och köpa på dig ett gäng flaskor. Groggarna är listade helt utan inbördes ordning!

Glöm dock inte att öppettiderna på bolaget är lite sisådär runt storhelgerna, så bäst är att fixa allt i god tid – för du vill inte vara utan i jul!

MISSA INTE: Den 31 januari åker gänget bakom Den som skrattar förlorar ut på en 23 timmar lång kryssning på Östersjön. Det blir massa ordvitsar, fest, härligt mingel och mycket mer. Boka din biljett här!

Red Bull Vodka

RBV – finns det ens någon grogg som är så starkt förknippad med att må helt jävla toppen? När man tar en klunk RBV är det som att änglar flugit in i käften på en och parkerat på smaklökarna. Att det är just Red Bull är inte så himla viktigt, det går lika bra med de där andra, billigare energidryckerna som finns på Ö&B eller Rusta eller var det nu är. Här kan man, om man är på lite lyxhumör, slänga i några isbitar. Den här groggen är ingenting man dricker tidigt, utan Red Bull Vodka slungar man i sig när man ätit upp all mat och choklad som finns och behöver kvickna till litegrann. En bra indikation på att det är RBV-dags brukar vara när någon av släktens yngre kvinnor börjar diskutera miljön med någon av släktens äldre – och mindre pålästa – män. Då piper man ut i köket och slår upp en stor sexa RBV, helt jävla perfekt! PS. Fungerar även utmärkt sommartid. DS.

Smuggelvodka & Fanta Exotic

En riktig ungdomsgrogg detta, som passar bra att dricka året runt! Minnena man har från att ha blandat smuggelvodka med Fanta Exotic är lika suddiga som många. Här är det viktigt – för smakens skull – att inte använda Explorer eller någon annan finvodka. Enbart smuggelvodka fungerar för att den här groggen ska kännas autentisk. En grogg som passar utmärkt att bälga i sig med polarna på juldagen, en kväll som ju ändå går i nostalgins tecken.

Rom & Cola

Rom & Cola, Komoråla, Cuba Libre, världens bästa grogg. Kärt barn har som bekant många namn. Inte så konstigt med tanke på hur sanslöst gott det är med ett rejält glas rom och cola, en aktivitet som går att göra året runt. Det är nästan så man tror att man dött och kommit till himlen när man får ta en stadig klunk rom och cola och känna värmen sprida sig i kroppen som en varm filt, fast invärtes. Panggrogg! Vill man ha riktig julstämning så kan man köra rom och julmust, då får man en så kallad Folkhem libre. Det har jag druckit på en efterfest i Kalmar en gång, satan vilken kväll det var!

Vodka med is

Perfekt grogg om man vill få jobbet gjort, så att säga. Bra nu under julhelgen då släktingar man inte trodde skulle dyka upp plötsligt står utanför dörren och man behöver snabb bedövning. Petar man ned en liten citronskiva i den ser det ut som att man går runt med ett glas isvatten, klockrent. Har man riktigt bråttom kan man med fördel skippa isen. Bedövar lika bra hela året runt.

Vargtass

Hembränt och lingondricka – lika enkelt som gott! En norrländsk klassiker som enbart kan ha hembränt som bas, inget annat tjafs. Nu för tiden kan man köpa färdigblandad Vargtass, men allra godast blir det självklart när man blandar sin egen grogg. En väldigt frisk grogg som passar perfekt till den lite tunga och feta julmaten. Här får man dock höja ett varningens finger! En väl blandad Vargtass smakar nästan ingen sprit alls vilket kan göra man gärna gasar på lite väl snabbt – det är helt enkelt FÖR jävla gott. Fungerar även utmärkt på sommaren som törstsläckare och humörhöjare!

MISSA INTE: Den 31 januari åker gänget bakom Den som skrattar förlorar ut på en 23 timmar lång kryssning på Östersjön. Det blir massa ordvitsar, fest, härligt mingel och mycket mer. Boka din biljett här!

Gin & Tonic

Sommar, tänker du nu. Pyttsan säger jag! En väl avvägd GT sitter precis lika bra i käften på julen som på midsommar. Topp 1 groggar i världen, om du frågar mig. En groggarnas Rolls Royce, skulle man kunna säga. En sipp GT och man känner hur varenda cell i kroppen på en bara ryser av välbehag. Vill man kan man strula till det med svartpeppar, konstiga grönsaker och annat strunt. Men i min bok finns det inget bättre än is, en redig skopa gin, en citronskiva och pyttelite tonic. Extra plus för att det inte syns hur mycket gin man har i.

Gin & Apelsinjuice

En annan gin-grogg som fungerar året runt! En ren och skär dröm att få suga i sig, gärna under morgonen/förmiddagen eftersom den ju innehåller apelsinjuice och således ger alla viktiga vitaminer man behöver. Här gäller det dock att vara försiktig med gin-doseringen om man ska smygsupa lite. För mycket gin gör groggen genomskinlig och då kan man bli påkommen vilket kan resultera i en utskällning. Lyckas man med ration gin/juice så har man dock en riktig vinnare!

Screwdriver

När vi ändå är inne på apelsinjuice och morgongroggar måste vi bara nämna Screwdriver, som ju består av smuggelvodka och apelsinjuice. Makalös smaksensation som dessutom dämpar eventuell huvudvärk från dagen innan på bästa sätt. Ett glas Screwdriver, några stekta ägg och en Alvedon så är bakfyllan som bortblåst – vilken jävla grej! En stadig Screwdriver fungerar oavsett årstid. Rekommenderas varmt.

Whisky & Cola

Klassisk efterfestgrogg där man letar fram nån gammal whisky man inte visste att man hade längst in i barskåpet och slår i en skvätt Coca-cola för att få det att räcka längre. Sedan sitter man där och berättar kraftigt överdrivna historier för hela sällskapet samtidigt som man känner hur hela kroppen bubblar av glädje. Passar utmärkt oavsett årstid!

Ubåt

Under julen dricks det ju en jäkla massa öl. Eller ja, det görs det ju året runt så en Ubåt fungerar ju bra när som helst egentligen. Varför inte göra det hela lite roligare genom att droppa ned ett shotglas med Jägermeister i ölglaset? Här gäller det att vara på hugget och dricka snabbt, man vill inte att ölen blandas med Jägern för mycket. Riktig stämningshöjare som garanterat gör julen roligare!

BUBBLARE: Dräparen

Klassisk grogg som även kallas för Rotebroare. Den innehåller två riktigt goda ingredienser, nämligen Baileys och Explorer. Det ska vara två delar Baileys och en del Explorer för bäst effekt. En grogg jag inte smakat själv, men har som nyårslöfte att prova den här rackaren under nästa år. Jag menar, två goda saker borde ju smaka rent himmelskt när man blandar ihop dem!

MISSA INTE: Den 31 januari åker gänget bakom Den som skrattar förlorar ut på en 23 timmar lång kryssning på Östersjön. Det blir massa ordvitsar, fest, härligt mingel och mycket mer. Boka din biljett här!

Här var min lista över favoritgroggar, som alla fungerar året om! Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får lite dryckestips inför julhelgen! Skål!