Fem bevis på att Sven Melander var ett äkta humorgeni – tack för alla underbara skratt

Underhållaren Sven Melander avled den 31 mars, 74 år gammal, omgiven av sin familj. Men Sven Melander var inte bara älskad av sin familj, utan av ett helt land.

Sven Melander var en mångsysslare av rang, och jobbade under sin karriär som journalist, programledare, skådespelare och komiker.

Det är för sin humoristiska sida de flesta svenskar kommer att minnas Sven Melander, därför har vi här nedanför samlat fem av hans mest minnesvärda stunder i rampljuset.

Klippen bevisar verkligen att Sven Melander inte bara var ett humorgeni – han var en svensk ikon.

1. Fred på jorden

I detta klassiska klipp från programmet Nöjesmassakern, som sändes 1985 på SVT, spelar Sven Melander en reporter som intervjuar en liten flicka om vad hon vill ha i julklapp.

Föga förvånande är reportern inte held nöjd med flickans svar och resultatet är – som man brukar säga – komedihistoria.

2. Sällskapsresan

Sällskapsresan räknas av många svenskar som den bästa svenska filmen som någonsin gjorts, något vi på Humorbibeln skrivit om tidigare.

De flesta svenskar kan nog minst en odödlig replik från Sällskapsresan. Sven Melanders roll, som den glassiga gubben Berra, är bland hans mest älskade, vilket är enkelt att förstå när man ser klippet.

https://www.youtube.com/watch?v=FbAXOsGKvyM

3. Svenska för politiker

Sven Melander drog sig inte direkt för att skicka en och annan syrlig känga riktad mot makten i Sverige.

Få gånger har det lyckats så väl som i den här sketchen, där Sven Melander spelar politikern Allan Ågren som ska lära sig säga frasen ”jag hade fel”.

Se det tidlösa klippet här.

4. Steve med Lloyden

Steve med Lloyden kom ursprungligen från Nöjesmassakern men blev som mest populär i programmet Tack för kaffet som sändes i SVT 1991.

Melander imiterade då sin ”kompis” Steve, en raggare från Gällivare som älskade snus och bilar.

5. Dödsstraff i Nöjesmassakern

Ännu ett ögonblick av svensk tv-historia från Nöjesmassakern. Sven Melander spelar fångvaktaren som låter Björn Skifs karaktär välja hur han. ska avrättas.

Makabert kan tyckas, men med de här två genierna så mynnar allt ut i ett riktigt klassiskt klipp.

Missa inte slutet!

Tack för allt, Sven Melander! Vila i frid.