Här är de 13 absolut konstigaste maträtterna i världen

Vad man gillar att äta varierar självklart från person till person. Trots att köttbullar med potatismos räknas som en svensk klassiker är det inte säkert att alla svenskar gillar rätten.

Dock finns det ändå en matkultur på olika ställen i världen, där man helt enkelt äter olika saker beroende på var man bor.

I Sverige har vi som nämns ovan våra berömda köttbullar, i Italien har man sin pizza och i Japan har man sushi som paradrätt.

Men hur ser det ut i övriga världen – vad äter man där? En hel del saker som vi nog inte skulle komma på tanken att peta i oss.

Här har vi samlat några av de konstigaste maträtterna i världen.

1. Escamoles (Mexiko): Friterade myrägg som steks i smör och äts som tacos.

View this post on Instagram

When insects are a delicacy… (pic: @ericjchavezt) … Escamoles are the edible larvae and pupae of ants. The food is also known as 'Ant Caviar,' and it's been a popular food in Mexico since the time of the Aztecs, when the treat was first considered a delicacy. If you're looking to try new things, this could be it. The taste has been described as buttery and nutty, with a cottage cheese-like texture. … … … #escamoles #escamol #mexico #latinamerica #centralamerica #mexicanfood #mexicancuisine #latinfood #delicacy #latincuisine #foodie #foodporn #foodstagram #foodgasm #instafood #instagood #foodblogger #food #eatlocal #localfood #eatbugs #antlarvae #ants #bugs #healthyfood #culture #escamole #traditionalcuisine #explore #adventure

A post shared by Feast Your World (@feastyourworld) on

2. Grodlår: Äts på flera ställen i världen, så som Frankrike, Belgien, Vietnam, Turkiet samt södra delarna av USA.

View this post on Instagram

#froglegs

A post shared by barbhoulahan (@barbhoulahan) on

3. Beondegi (Asien): Rostade silkeslarv-puppor som är populärt att äta från gatustånd.

Bildkälla: Wikimedia Commons

4. Hjärn-hamburgare (USA): För cirka 100 år sedan var detta en populär rätt för kroppsarbetande amerikaner som behövde få i sig mycket energi för att orka jobba.

5. Hákarl (Island): Hákarl är fermenterad haj och äts som en delikatess till större måltider. Sköljs ofta ned med vodka för att dämpa den unkna smaken som ska påminna om rengöringsmedel.

Bildkälla: Wikipedia

6. Schmalz (Tyskland): Djurfett som används som pålägg på smörgåsen.

Bildkälla: Wikipedia

7. Mykyrokka (Finland): Vår kära granne i öst festar gärna loss på lite mykyrokka, som består av dumplings gjorda av blod. Kallas även slaktarsoppa.

8. Hormiga Culonas (Colombia): Stora myror som äts till frukost.

9. Kotunga (hela världen): Äts i Ungern, Korea, Italien, Polen bland annat.

Bildkälla: Maxpixel

10. Röda myror (Indien): Röra som görs på röda myror, deras ägg, tomater, koriander, vitlök, ingefära och chili.

11. Känguru (Australien): Som man äter hjort i Sverige är en vanlig jämförelse.

Bildkälla: Flickr

12. Shirako (Japan): Fisksperma från torsk är en riktig delikatess i Japan.

Bildkälla: Flickr

13. Cuy asado (Peru): Marsvin som grillas på spett är en riktig delikatess här och äts endast vid högtidliga tillfällen.

Skulle du kunna tänka dig att prova de här ”delikatesserna”?

Tryck nu på DELA så att dina vänner också får se detta!