Niclas Norlindh: 10 riktigt goda öl som skänker lite tröst i coronakrisen

Det här förbannade coronaviruset har kopplat ett järngrepp om världen. Folk sitter inlåsta i karantän här och var på jordklotet – och dysterheten ligger som en mörk filt över det mesta just nu.

Mycket är osäkert, oroligt och i krisläge. Då är det dock otroligt skönt att vissa saker är precis lika underbara som de brukar, som inger trygghet och en bidrar med en tro på att allt kommer att bli bra igen – som öl.

Man ska absolut inte trivialisera något som har med den här jävla smittan att göra, men att bara sitta och deppa löser ingenting. Att ta en iskall bärs får en att må mycket bättre för stunden, kanske liva upp karantänen – och få en att tänka på ljusare tider.

Bild: Jonatan Jonasson

Nyligen listade jag 10 skämt som får en att må lite bättre under pandemins hemska framfart, men nu har det blivit dags att resonera kring ytterligare ett ämne som ligger mig förtvivlat varmt om hjärtat – nämligen öl.

Här är 10 riktigt goda bärs – utan inbördes rangordning – som kan ge lite tröst i karantänen.

Falcon Export

Stabilare än så här blir det inte. Funkar i alla lägen. Känns som att det oftast är en Falcon man får vid beställning av ”en stor stark”. Det måste man ändå gilla.

Visst, den kanske inte får gomseglet att kvida av välbehag – men det är något med tryggheten som får en att må så jävla bra. Alkoholhalten 5,2% känns dessutom perfekt.

Bild: Wikipedia

MISSA INTE: Nu har vi startat en shop för bland annat T-shirts med öl-tema

Melleruds Paradpilsner

En uppstickare som jag börjat uppskatta senaste året. Funkar utmärkt när man ska kliva på dagens ölkonsumtion vid 14-snåret på lördagen. Gifter sig perfekt med OLW:s klassiska nötmix.

Är ingen skitbärs, men inte heller alltför lyxig. Ska ärligt säga att den inte testats vid grillning ännu. Lite oroande. Blir dock ett spännande möte till sommaren.

Dugges Crush

Lokalproducerad i Göteborg. Smakar mer än de flesta andra på den här listan och kikar på hela åtta procent i alkoholhalt. Så jäva god att den för stunden utraderar alla pandemier i världen.

Kostar hela 35 spänn på utvalda Systembolag, men det är den värd. Ibland får man ju lyxa till det. Har dessutom ett gött namn.

Millennium Starköl

En klassisk ”parkbänksalkis-öl”. Alla känner igen den silvriga burken. Kommer med enkom av den anledningen samt för att det är en så kallad ”långburk”, alltså 50 cl.

Vill man att berusningen ska skyndas på sveps en sådan här förslagsvis på under tre minuter – då sjunger det snart till. Bärsen i sig är inte speciellt god, men den har som sagt en del andra uppsidor.

Drack den nog senast 2013.

Bild: Flickr

Zeunerts Original

Ska tydligen finnas inslag av ”honung, halm och apelsin” – men vad fan, är det någon som kan känna sådant där? Ärligt talat? Nej, jag gör det då sannerligen inte – men kan i alla fall konstatera att Zeunerts är ruskigt underskattad.

Vann ”World Beer Cup” år 2004, vad det nu innebär. Bör drickas iskall. Zeunerts får en sällan en att baxna, men den är förbannat god en varm sommardag. Eller en kall vinterkväll. Eller ja, när fan som helst egentligen.

Brooklyn Lager

När man känner för lite omväxling i ”ljus lager”-dimman, så är det perfekt att bryta av med en Brooklyn. Får för mig att den smakar lite mer. Ölet ser i alla fall lite mörkare ut.

Den här är riktigt god, en sann favorit – men andas också lite lyxighet. Några av dofterna man kan känna är tydligen aprikosmarmelad och rågbröd. Själv tycker jag att den mest luktar öl.

Bild: Wikimedia Commons

Eriksberg

Finns i lite olika varianter, men alla levererar. En riktig allround-öl som alltid funkar. Får mig dessutom att tänka på Göteborg – även om den tillverkas i Falkenberg – vilket givetvis är ett stort plus.

Ölen smakar oftast lite, lite bättre nere på västkusten. Att ta en Eriksberg på en soldränkt uteservering längs Avenyn. Ett ord: WOW!

Corona Extra

Ja, en del blir väl rasande nu – men jag känner fan lite med öl-märket Corona. Det sägs att de tappat försäljning för hundratals miljoner på grund av viruset med samma namn. Människor är alltså så pass brända i hövvet att de undermedvetet, eller medvetet, tror på en koppling här. Sanslöst roligt, egentligen.

Corona är egentligen ingen favorit, men den svalkar skönt när svetten rinner i julihettan. Det uppskattas. På uteserveringarna brukar den kosta en och annan c(o)rona…

Eriksberg – men inte ölen. Bild: Wikipedia

Staropramen

Så jävla god att klockorna stannar. Har varit i Tjeckien två gånger senaste året – och det är ju ungefär så att man andas Staropramen och dricker luft.

Det hade fan inte förvånat mig om det visade sig att tjeckerna får bira i bröstmjölken. Det tog ett tag att återhämta sig efter sisådär åtta liter bärs om dagen, men det var det värt. Rena himmelriket.

MISSA INTE: Nu har vi startat en shop för bland annat T-shirts med öl-tema

RajRaj

En öl jag testade första gången förra sommaren. Lokalproducerad nere i Skåne. Den var för jävla god och finns i lite olika, udda smaker – som hallon/lakrits eller passionsfrukt.

Lite speciellt, man ska nog inte dricka för många – men herregud, vad fint den satt inför att vi skulle köra ”Den som skrattar förlorar” live. En bira som alla borde testa! Namnet får en dessutom på otroligt bra humör.

Bild: Pixabay

Där har ni några av mina öl-favoriter! Unna dig nu en iskall bärs, eller flera, i helgen – så kanske coronakrisen försvinner ur tankarna en stund. Det är nog både sunt och efterlängtat.

Eller så fyller du på garderoben med en läcker öl-T-shirt!

Tryck nu gärna på DELA-knappen för att sprida ordet om ölets makalösa förträfflighet!