Viktigt: 7 saker alla måste kunna för att överleva i Sverige

Alla länder har sin kultur och sina seder. Här i Sverige är vi kända för massor av olika saker.

Många av våra små egenskaper är ganska roliga och här nedan har jag listat några av dem. En humorfylld liten guide för hur man bäst klarar sig i vårt underbara, och lite knepiga, Sverige.

1. Lär dig att be om ursäkt

Här i Sverige ber vi gärna om ursäkt. För allt. Går vi förbi någon i en folksamling upprepar vi ordet ”ursäkta” ända tills vi inte får luft.

2. Köp alkohol i tid

Svenskar gillar att planera, något vi blivit tvingade till för att den enda affären där man kan köpa alkohol stänger klockan sex på vardagar och klockan tre på lördagar. Skulle man råka vakna sent eller vara bortrest under öppettiderna finns bara en sak att göra: ställ in festen.

3. Tänk långsiktigt – det gör nämligen företagen

Sugen på att skaffa en mobil, gymkort eller bredband? Då får du vara beredd på att stanna här ett bra tag. Det är nämligen så långa alla avtal är i Sverige – med ungefär lika lång uppsägningstid.

4. Bli jätteduktig på att prata om vädret

Vi svenskar gillar inte att kallprata särskilt mycket. Men om vi nu råkar hamna bredvid en bekant på bussen så pratar vi enbart om vädret. Högtryck, lågtryck, kastvindar och grader – våra viktigaste verktyg i kallpratslådan.

5. Träna upp tålamodet – här köar vi

I Sverige går man inte rakt fram till kassan med det man vill ha, man köar tyst och snällt tills man är först i kön. Om någon mot förmodan skulle tränga sig, säg för guds skull inte ifrån. Sucka istället jättehögt för att uttrycka ditt missnöje och berätta upprört om din hemska upplevelse när du kommer hem.

6. Håll avstånd

Som nämns här ovan så trivs vi svenskar inte så bra med att kallprata. Därför är det också viktigt att vi håller ett visst avstånd mellan varandra på allmänna platser, till exempel på bussar.

7. Vi går inte i kyrkan – men älskar kristna helgdagar

Sverige är ett av världens minst troende länder. Trots det är vi svenskar väldigt måna om påsk, pingst och kristi himmelfärd. Inte för att gå i kyrkan utan för att det innebär långhelg. Men kom ihåg att köpa alkohol i tid, Systembolaget är nämligen stängt helgen lång.

Känner du igen dig? Dela den här artikeln med dina vänner så de också får sig ett gott skratt!