Bosse Parnevik blev Sveriges mest folkkära komiker och försvann – det här gör han idag

.

Bosse Parnevik är en av våra mest älskade svenska underhållare – genom alla tider. Från de tidiga TV-åren tillsammans med Hyland på 60-talet, via svenska klassikerfilmer som Göta Kanal, egna shower och TV-program till Parneviks Cirkusparty på Cirkus.

Med sina oförglömliga imitationer och komiska tajming är Bosse Parnevik en milstolpe i svensk underhållning.

Men på senare år har det varit väldigt tyst kring den nu 81-årige komikern. Vad ägnar han sig åt idag?

Det har vi tagit reda på.

Bildkälla: TT

När man hör namnet Bosse Parnevik finns det nog en mängd olika kopplingar man kan göra, han har trots allt underhållit Sverige under flera decennier.

För de lite äldre kanske man förknippar honom med Karusellen, Hvar fjortonde dag eller med 1975 års julkalender Långtradarchaufförens berättelser, där Bosse Parnevik spelade karaktären Boppy.

Var duktig häcklöpare

Bosse Parnevik föddes i Göteborg men flyttade redan vid två års ålder till värmländska Munkfors.

– Det var jag och min tre år yngre bror Ulf, min pappa Gösta som var speditör och min mamma som hjälpte till i butik inne i Munkfors ibland. Vi bodde i ett hus på ”Trollkullen”, en bit utanför samhället, har Bosse tidigare berättat för Hänt.

Som ung uppvisade Bosse stor talang som friidrottare och då främst häcklöpning, vilket fick flyttlasset att gå till Stockholm, där Bosse faktiskt blev gymnastikdirektör vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Men det var som komiker Bosse skulle göra sig ett namn.

– Det började redan i realskolan och den jag härmade i mitt första ”telefonlur” var Lars Lerins farfar, som hade en herrekiperingsaffär 100 meter från skolan, har Bosse tidigare berättat för Hänt.

Över 300 shower på ett år

Efter att ha uppträtt i folkparker runtom i landet fick Parnevik allt större publik och medverkade i TV första gången 1957 under ett nyårsfirande som sändes från Nalen i Stockholm, där bland annat Povel Ramel och Charlie Norman också deltog.

– Det var väldigt nervöst första gången men jag fick så mycket applåder, har Bosse tidigare berättat för Hänt.

Under 60-talet fortsatte Bosse att växa i popularitet och mot slutet av 60-talet gjorde Bosse över 300 uppträdanden om året, vilket snart ledde till egna shower.

1971 hade Harpsundspartaj premiär, vilket var Bosse Parneviks första egna TV-program men det var med Party hos Parnevik som han slog igenom på bred front.

Bosse Parnevik imiterar kungen 1978. Bildkälla: TT

Klassiska busringningar

I Party med Parnevik blandades sketcher med roliga imitationer och andra tokiga upptåg. Bland annat skapade Bosse Parnevik busringningen, där han ringde upp kända personer och låtsades vara en annan kändis.

Just imitationerna är något som blivit Bosse Parneviks kännetecken, men allt kom sig av en slump.

– Det började med att jag stammade så mycket i skolan så läraren bad mig gå hem och läsa läxorna sakta och högt men det var så tråkigt att jag började blanda in olika dialekter, roade mig själv med att ändra rösterna, har Bosse tidigare berättat för Hänt.

En av de mest ihågkomna busringningarna gick till ABBA-medlemmen Anni-Frid Lyngstad, där Bosse utgav sig för att vara komiker-kollegan Charlie Norman.

Se den klassiska busringningen här nedanför – varning för nostalgichock!

Det gör han idag

Bosse fortsatte att underhålla svenskarna under hela 70- och 80-talet, för att sedan sakta in något.

Mellan åren 1993 och 1994 framförde Bosse föreställningen Parneviks Cirkusparty där andra svenska storheter som Monica Zetterlund, Uffe Larsson och en ung Robert Gustafsson medverkade.

Gammal möter ung. Robert Gustafsson och Bosse Parnevik i en klassisk sketch från 1993. Bildkälla: TT

2007 var det 50 år sedan Bosse Parnevik presenterade sig för det svenska folket, vilket firades med showen Parneviks Gubbröra där Bosse visade klipp från sin långa och framgångsrika karriär och berättade om sitt spännande liv som underhållare under fem decennier.

Lever ett lugnt liv som pensionär

Sedan dess har det varit tyst kring den folkkäre komikern, då han själv valde att dra sig undan och leva ett lugnt liv som pensionär.

Bosse bor idag ute i Österskär, några mil norr om Stockholm, tillsammans med sin fru Gertie, som han gifte sig med redan 1964.

Men trots pensionärslivet har Bosse inte helt lyckats hålla sig undan rampljuset.

Han har bland annat skymtats i TV-serien Parneviks, som handlar om sonen, tillika det före detta golfproffset, Jesper Parneviks liv.

Han medverkade dessutom i TV-succén Stjärnorna på slottet 2018, tillsammans med bland andra Regina Lund och Peter Jöback.

Bildkälla: TT

Vilket härligt liv Bosse levt, tack för alla skratt! Han förtjänar verkligen att ta det lite lugnare på ålderns höst.

Tryck nu på DELA-knappen för att hylla Bosse Parnevik, en av våra allra största!