Forskaren: Bryggkaffe kan innehålla spår av krossade kackerlackor

En del av oss kan inte starta igång sin dag utan minst en kopp kaffe. En dos av det svarta guldet är helt enkelt ett måste för somliga – annars går det inte att leverera på jobbet, inne i gymmet eller i sociala sammanhang.

Nu kommer dock en hårresande kaffenyhet som lär få dig att tänka efter en extra gång innan du sätter igång din nästa kanna.

Det färdigmalda bryggkaffepulvret kan nämligen innehålla krossade kackerlackor och andra insekter, skriver The Mirror.

Flickr

De flesta av oss har inte råd med en sådan där superhäftig kaffemaskin som maler bönorna på egen hand. Man får helt enkelt nöja sig med färdigmalet pulver som man sedan låter sin kaffebryggare ta hand om.

Kan få i dig äckliga insekter

Så är det nog för de allra flesta av oss – och vanligt bryggkaffe har jag nog druckit varenda dag under 20–30 år. Det finns dock en del människor som utvecklar en allergi mot sådant här färdigmalet kaffe. Synd om dem?

Njae, anledningen kommer få dig att rysa i hela kroppen.

Pixabay

Om du dricker kaffe gjort på färdigmalda bönor – alltså den vanliga bryggvarianten – så finns det en risk att du får i dig krossade kackerlackor och andra insekter, skriver The Mirror.

Douglas Emlen, biologiprofessor på University of Montana, lyfte det här efter en forskningsrapport om dyngbaggar som genomfördes 2009, enligt news.com.au.

Pixabay

Han berättade då hur han under sin studietid reste landet runt med sin handledare som var extremt kaffeberoende. De kunde då behöva ta långa omvägar – endast för att professorn skulle få kaffe gjort på hela bönor.

”Han förklarade för mig att han endast drack kaffe gjort på hela bönor – på grund av kackerlackor”, sa Emlen i intervjun.

University of Montana

Efter åratal av studier inom entomologi, läran om insekter och deras förhållande till människan, så blev Emlen allergisk mot kackerlackor. Man trodde att det berodde på att han jobbade med insekterna så ofta.

Svårt att filtrera bort krypen

Han kunde därefter knappt röra vid en kackerlacka utan att få en allergisk reaktion – och märkte dessutom av samma tecken i samband med att han drack vanligt bryggkaffe, enligt egen utsago.

Shutterstock

Emlen valde att börja studera sambandet och kom då fram till att färdigmalet kaffe tas fram och bearbetas genom enorma lagerhögar och behållare som lätt infekteras av kackerlackor. Han menade att det är svårt för producenterna att filtrera bort de äckliga insekterna, så de krossas tillsammans med bönorna.

Enligt Emlen har USA länge tillåtit att bryggkaffe innehåller upp till 10 procent insekter, skriver The Mirror.

Tryck nu på dela-knappen för att varna alla dina kaffe-älskande vänner!