Undersökning visar: Att jobba mycket ökar risken för skallighet

Är du driven? Kanske en riktig karriärmänniska? Blir det mycket övertid på kontoret?

Då är sannolikheten större för att du kommer tappa håret och bli flintskallig, enligt en studie från ett sydkoreanskt universitet.

Det hela har främst att göra med stress.

Bild: Pexels

I Sverige jobbar de flesta 40 timmar per vecka, men i många andra länder – bland annat i östra Asien – blir det ofta mer än så. Enligt färsk sydkoreansk forskning är det 52-timmarsgränsen man ska hålla koll på, skriver Ladbible och The Sun.

Tillväxten av hårsäckar hämmas

Rapporten är den första i sitt slag, enligt Daily Mail – och man samlade in resultat från hela 13 000 män. Resultatet visade att stress rubbar den hormonella balansen i vissa delar av kroppen – däribland skalpen. När du blir stressad kan hormonförändringarna då hämma tillväxten av hårsäckar i hårbotten.

Bild: Wikimedia Commons

Forskarna från Sungkyunkwan University School of Medicine fokuserade på män i åldrarna 20 och 59 och samlade in data under en fyraårsperiod. Deltagarna delades in i grupper beroende på hur mycket de arbetade. Andra faktorer, som om man rökte och ekonomisk situation, vägdes också in.

Viktigare för yngre personer

Sammantaget kunde man helt enkelt slå fast att personer som jobbade mycket hade högre sannolikhet för att bli flintskalliga.  

Bild: PxHere

”Begränsningar vad gäller arbetstimmar, för att hindra utveckling av skallighet, är mer nödvändigt för yngre personer – exempelvis de i 20- och 30-årsåldern. Det är då som tecken på tunnhårighet brukar dyka upp”, skriver huvudförfattare Kyung-Hun Son, enligt Ladbible.

Studien har publicerats i Annals of Occupational and Environmental Medicine.

Så vill du slippa flintskallighet i tidig ålder – se till att ta ledigt då och då! Se nu till att DELA vidare den här viktiga nyheten till dina vänner eller kollegor! Det kommer garanterat att uppskattas!