Akut brist på bajsdonatorer – erbjuder 400 kronor per ”kabel”

Alla människor går på toaletten – även om vissa ibland låtsas vara lite för fina för att erkänna det.

Att bajsa är dock helt naturligt och under en livstid tillbringar man i runda slängar sex månader med att göra nummer två.

Men visste du att man dessutom kan tjäna pengar på att bajsa – genom att sälja sina ”laddningar”?

Det skriver bland annat amerikanska Washington Post.

Bubba. Skita. Bajsa. Göra nummer två. Kärt barn har många namn – men vad många inte vet är att det går att tjäna ganska mycket pengar på att sälja sitt bajs till bättre behövande.

Ger bonus vid många donationer

Företaget OpenBiome i USA betalar till exempel 40 dollar (drygt 360 svenska kronor) per laddning avföring och ger dessutom en bonus på ytterligare 50 dollar (ungefär 460 svenska kronor) om man donerar fem dagar i veckan. Sammanlagt blir det nästan 120 000 kronor per år.

Det går även att sälja sitt bajs i Sverige, till exempel vid universitetssjukhuset i Linköping.

Vad används då ens avföring till? Det gör faktiskt människor friska.

”Hjälper fyra patienter per gång”

Människor som lider av sjukdomen Clostridium Difficile kan bli friska tack vare andra människors avföring. Sjukdomen kan orsaka svår diarré som gör att man kan få svårt att lämna hemmet då man inte vet när man måste gå.

Det finns mediciner mot Clostridium Difficile men då måste man äta medicinen hela tiden – men om man får goda bakterier från en annan människa kan man bli symtomfri.

Det går till som så att patienten får inta den friska tarmfloran via kapslar.

– De flesta av våra donatorer kommer in tre eller fyra gånger i veckan, vilket är toppen! Faktum är att man hjälper upp till fyra patienter varje gång man donerar sin avföring, säger doktorn Mark Smith, grundare av OpenBiome till Washington Post.

Inte helt enkelt

Dock är det inte helt enkelt att bli bajsdonator – man måste till exempel vara helt frisk och allergifri.

– Det är en noggrann och svår process. Av 1000 sökande så brukar vi kunna ta emot donationer från ungefär fyra procent, säger doktor Mark Smith till Washington Post.

Just nu används avföringstransplantationer enbart för att bota sjukdomen Clostridium Difficile men det forskas på området för att se om man kan bota fler sjukdomar på samma sätt.

– Vi ser otroligt stor potential i detta och är väldigt öppna för var den här forskningen kan ta oss. När jag tog min doktorsexamen hade jag aldrig trott att jag skulle jobba med bajs, men här står jag, säger doktor Mark Smith till Washington Post.

Vilket perfekt extraknäck – att få betalt för något man ändå gör ganska ofta!

Tryck nu på dela-knappen så att dina vänner också får se detta!