Aprils första stora nyhet: Greta Thunbergs födelsedag blir röd dag

Greta Thunbergs genomslag har väl ingen missat?

Den svenska miljökämpen har under det senaste året talat inför stora ledare, väckt debatt i världen och fått hundratusentals människor att demonstrera för en förändrad klimatpolitik.

Nu kommer nästa succé för 21-åringen, skriver Nyheter24.

Greta Thunbergs födelsedag, den 3 januari, blir en helgdag. Nationaldagen tas dock bort som ledig dag för svenskarna, enligt sajten.

Ja, Greta Thunberg har under de senaste åren gjort dundersuccé med sin klimatstrejk – både i Sverige och utomlands. Åsikterna går isär om 20-åringen – somliga menar att hon förtjänar alla hyllningar, medan andra är mer kritiska.

”Beslutet känns naturligt”

Nu kommer dock nästa kvitto på den unga aktivistens makalösa samhällspåverkan.

Bild: Flickr

Hennes födelsedag, den 3 januari, blir röd dag i den svenska kalendern.

– Vi tycker att beslutet känns naturligt. Greta Thunberg har gjort så mycket för Sverige. Att det ska hyllas med en röd dag är en självklarhet, säger Peder von Schnitzelbaum, generaldirektör på Kungliga datumordern, enligt Nyheter24.

Ta en titt i kalendern

Det innebär dock inte att svenskarna, i grund och botten, kommer att få en extra ledig dag per år. En annan röd dag kommer nämligen att tas bort – och det blir nationaldagen (6 juni).

– Nationaldagen är den senast tillkomna röda dagen. Så det blir en klassisk ”sist in – först ut”, menar Peder von Schnitzelbaum.

Bild: Pixabay

Att den 3 januari blir en röd dag skapar dock, glädjande nog, en ny klämdag. Den 1 januari är sedan tidigare röd, vilket gör att man hädanefter kommer att få ledigt även den 2 januari – i alla fall inom de verksamheter som tillämpar klämdagar.

En extra ”ligga på soffan”-dag med bakfylla efter nyår, kanske?

Tycker du att det här var en glädjande nyhet? Då tycker jag att du först och främst ska ta en titt i kalendern. Leta dock inte efter 3 januari, utan kolla i stället in vad det är för datum i dag.

Just det, 1 april. Gick du på den här lätta?

Tryck nu på DELA-knappen för att se om du kan lura dina vänner på årets stora skämtdag!