Att sova mer kan få dig att tappa kilon – enligt färsk studie: ”Intressant…”

Vill man bli av med några trivselkilon så är det hårdträning och strikt kost som gäller för hela slanten tills det att vågen visar positiva resultat igen.

Eller finns det enklare knep för att tappa vikt?

Enligt en ny amerikanskt studie så kan man gå ned i vikt av att sova fler timmar per natt, skriver SVT Nyheter.

Kan sovmorgnar göra underverk på vågen? Det verkar så – i alla fall om man ska tro den här nya studien.

”Enkel rekommendation”

Deltagarna i studien var alla personer som inte fick tillräckligt med sömn, som i denna studie bestämdes vara färre än sju timmar.

Studien visade att de som ökade antalet sömntimmar också tappade i vikt. På två veckor gick deltagarna i snitt ned ett halvt kilo. Skulle man gå ned i samma takt under ett helt år skulle det motsvara hela 13 kilo.

– Intressant då de bara fick en enkel rekommendation. De började då sova längre än sju timmar, och resultatet blev att de började äta mindre säger Christian Benedict, docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, till SVT.

Bildkälla: Shutterstock

Därför går man ned i vikt

Hur kommer det sig då att man kan tappa vikt av att sova, man rör ju sig inte nämnvärt nattetid?

Enligt Christian Benedict så ökar ett hormon som säger till oss att vi inte behöver äta när vi sover – vilket såklart då leder till att vi äter mindre.

Sover man för få timmar så ökar istället nivån av ett hormon som säger att vi behöver mat.

Tyvärr är det dock inte bara att slänga sig i sängen och vänta på att kilona ska rasa av en, men fastställt är i alla fall att rätt antal sovtimmar är en del i att reglera vikten.

– Man måste komma ihåg att de här överviktiga personerna inte sov tillräckligt till att börja med. Man kan inte säga att ”ju längre jag sover desto mer går jag ner”. Det finns en tröskel, och den ligger nog mellan 7-9 timmar, säger Christian Benedict till SVT.

Bildkälla: Shutterstock

Nåväl, några timmars extra sömn skadar ju aldrig! Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får den här viktiga informationen!