Bubbelglädje: Nu blir prosecco godare än någonsin – årets skörd rekordbra

Det bubblande vinet prosecco har på kort tid blivit en favorit hos många svenskar som ett mer prisvärt alternativ till champagne.

Nu har höstens proseccodruvor, som heter glera, skördats och enligt rapporter är denna skörd en av de bästa på mycket länge, skriver Expressen.

Prosecco kan enkelt beskrivas som den italienska motsvarigheten till den franska lyxdrycken champagne, om än en mer prisvärd sådan. Prosecco-druvan glera odlas i regionerna Veneto och Friuli Venezia Giulia i nordöstra Italien, där proseccon också tillverkas.

Perfekta förutsättningar

I slutet av augusti inleddes årets skörd av glera-druvan och det ser onekligen ljust ut för alla prosecco-älskare.

Den varma sommaren tillsammans med kraftig nederbörd mot slutet av augusti har skapat perfekta förutsättningar för en så god glera-druva som möjligt.

– Regnet tillsammans med de lägre temperaturerna som drog in efter den varma sommaren var precis vad vi hoppats på, säger Roberta Mariani, ambassadör för Martini Prosecco, som är den största producenten av mousserande vin i Italien, till Expressen.

Bildkälla: Pexels

”En av de bästa vi haft”

Prosecco tillverkas under något lägre tryck än andra mousserande viner. Från början var det mest ett sätt att hålla produktionskostnaderna nere men man märkte snart att det även gav en något enklare, och omåttligt populär, karaktär åt bubblorna i vinet.

Och nu kan sommaren alltså bjuda på ännu godare prosecco än vad vi är vana vid.

– Det har precis gått en månad sedan slutet på årets skörd i Veneto-regionen och det är nu vi kan börja se resultaten, som är mycket positiva. Årets skörd blir en av de bästa vi haft”, säger Roberta Mariani till Expressen.

Vilka härliga nyheter – jag längtar redan till sommaren! Tryck nu på dela-knappen så dina vänner också får de här underbara nyheterna!