Experten: Därför bör kvinnorna sköta all grillning i sommar

Grillen är vanligtvis mannens plats och ansvar.

Visst, på en del håll kanske även kvinnan i hushållet sköter glöden titt som tätt, men jag tror nog de flesta kan vara överens om att det oftast är mannen som står där nöjt och grillar.

Det borde dock vara tvärtom, enligt matexperten Richard Tellström, skriver sajten Baaam.

Bild: Shutterstock

På många håll har den nu äntligen åkt fram – grillen!

Det finns ju inget härligare under sommaren än doften av saftigt kött som fått en sådan där helt perfekt yta. Bara tanken får det att vattnas i munnen. Mums!

Experten: Kvinnan bör sköta grillen

De flesta håller nog dessutom med om att det är betydligt vanligare att det är mannen som sköter grillningen. Så borde det dock inte vara, hävdar Richard Tellström, som är docent i måltidskunskap och expert på svensk matkulturhistoria.

Bild: Wikipedia

Kvinnan är nämligen mer lämpad för upptaget vid glöden, menar han.

– Generellt är kvinnor duktigare i matlagning än män varför grillningen borde göras av kvinnor. Det är nämligen svårare att grilla kött bra än att göra en sallad bra, så den som är minst duktig på att laga mat borde göra de enklaste uppgifterna. Män ska sannolikt syssla med salladen, säger Richard Tellström till sajten Baaam.

Bild: Pixabay

Han förklarar att anledningen till varför det i de flesta fall ändå är just mannen som står vid grillen går en bit bak i historien.

Sverige tog efter USA

– Det kan ha sin förklaring i att grillning och spettstekning utförts i slottsmiljö, där kockarna traditionellt var män, berättar Richard Tellström, som varit med i SVT-serien Historieätarna.

– När grillmiddagarna introduceras på 1950-talet i Sverige efter amerikansk förebild togs det amerikanska värdskapet vid grillen in också hos oss. Det har bidragit starkt till att grillningen får en koppling till männen, som visar upp hushållets värdskap och underhåller gästerna.

Bild: Pxhere

Han slår fast:

– Det är det heteronormativa samhället som gjort uppdelningen om hur trädgårdsgrillningen ska gå till.

Det är givetvis upp till var och en huruvida man vill följa Tellströms rekommendationer eller inte, men nu vet ni i alla fall vem som enligt en av Sveriges mest välkända matexperter passar bäst för det ärofyllda uppdraget i sommar.

Vad anser du om det här? Ska mannen eller kvinnan sköta grillningen? Dela vidare artikeln för att berätta vad du tycker!