Du har bryggt kaffe fel hela ditt liv – ny forskning visar hur du får en perfekt kopp varje gång

Vi svenskar älskar verkligen kaffe. Årligen tillhör vi de länder som sörplar i oss flest liter per person i världen vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att vi lever i ett av världens nordligaste länder.

För många svenskar börjar dagen med en kopp rykande kaffe. Nu finns dessutom vetenskapliga bevis för hur du ska göra det för att få den bästa smaken.

När man maler kaffebönor uppstår statisk elektricitet som får kaffepartiklarna att klumpa ihop sig och dessutom fastna i kaffekvarnen.

Problem i kaffeindustrin

Resultatet blir att mycket kaffepulver går till spillo, något som är ett välbekant problem inom kaffeindustrin.

Nu har forskare vid Portland State University upptäckt att man genom att tillsätta en liten skvätt vatten till kaffebönorna innan de mals, kan minska den statiska elektriciteten.

Det gjorde att mindre kaffe gick om intet.

Smakade bättre

Som en bonus fick espresson en mer intensiv och fylligare smak med vattenskvätten, enligt studien som publiceras i tidskriften Matter.

I studien har forskarna också jämfört olika bönor och bönor med olika rostningar. För att göra det kopplade materialkemisterna in en vulkanexpert – en vulkanolog. Den elektricitet som uppstår när kaffet mals liknar nämligen den som uppstår vid ett vulkanutbrott.

Det visade sig att bönornas ursprungsland inte påverkade utfallet. Däremot påverkade rostningen, bönornas färg och hur mycket fukt bönorna innehöll utfallet. Forskarna testade sedan att tillsätta vatten vid malningen och konstaterade att när de använde kaffe som malts med vatten blev espresson starkare och fick en mer intensiv smak.

Bild: Shutterstock

”Som ett skämt”

– Det låter lite som ett skämt – en kaffeexpert och en vulkanexpert gick in på en bar och kom ut med en forskningsartikel, säger Joshua Méndez Harper, en av forskarna, i en presskommentar.

Även om forskarna bara testat espresso tror de att samma sak gäller för bryggkaffe. Däremot tror de inte att effekten blir densamma för den som använder en så kallad pressobryggare där det malda kaffet är i kontakt med vattnet så pass länge som det är där.

Den nyvunna kunskapen hjälper inte bara malande kaffeälskare utan kan innebära stora besparingar för kaffeindustrin. Att tillföra vatten kan minska svinnet i en industri som bara i USA är värderad till 340 miljarder dollar.

Kände du till det här?

Tryck nu på DELA-knappen!