Efter coronautbrottet – nu bunkrar svenskarna alkohol

Fler svenskar än vanligt handlade på Systembolaget förra veckan. Uppgången märktes dessutom över hela landet. I takt med att allt fler tvingas stanna hemma så väljer man alltså att bunkra med alkohol.

Så här i coronatider, när krisen lagt sig över hela samhällen, så tvingas många att stanna hemma. En del på grund av sjukdom, andra för att jobba hemifrån.

Newsner

Människor bunkrar konserver och toalettpapper, vilket blivit en stor snackis.

Större försäljning än vanligt

Det finns dock fler typer av varor som svenskarna hamstrar så här i tuffa tider – som alkohol.

Wikipedia

Ja, det är i alla fall slutsatsen man kan dra av den trend som Systembolaget noterade under förra veckan. Försäljningen var större än vanligt – i hela landet, skriver Aftonbladet.

– Det var mer försäljning den här veckan än vad det normalt är en torsdag eller fredag mitt i månaden. Det vittnade butiker vitt sprida över landet om, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget, till TT.

Wikimedia Commons

De törstiga och hamstrande kunderna inte fokusera på någon speciell dryck – och inte heller köpa mer per person än vanligt.

– Det handlar om samma typ av produkter som man brukar köpa in, berättar Lennart Agén.

Följer läget noggrant

Han menar dock att det inte finns någon direkt anledning att bunkra alkohol.

– Vi anpassar beställning och personaltillgång efter efterfrågan och följer läget noggrant.

Systembolaget har dessutom sett en ökning av kunder från Norge i butikerna som ligger nära den norska gränsen – trots att deras motsvarighet, Vinmonopolet, fortsatt håller öppet. Det norska utrikesdepartementet avråder dock från alla utlandsresor.

Känner du någon som borde bunkra alkohol där hemma? Tagga då den personen på Facebook, eller DELA vidare den här viktiga uppmaningen till dina vänner! Vi måste ju hjälpas åt i coronatider!