Forskarens slutsats: Människor som julpyntar tidigt är lyckligare

Julen är en underbar högtid med massvis av kärlek, glädje och omtanke. Visserligen är det en lite jobbig tid för somliga, men det är givetvis inte så som man önskar att det ska vara. Tanken är att tomten, julbord och allt annat härligt ska bidra med positivism och lycka.

Jag anser själv att det roligaste är själva förberedelserna. Allt från att ta fram pynt till att tillaga skinkan och inhandla den första julmusten. Det är sådant där som verkligen får en i rätt stämning inför den stora dagen sent i december.

Jag tror dessutom att många förstår vad jag menar, för jag är nog långt ifrån ensam om att plocka fram kartongerna märkta ”Jul” lite, lite, lite för tidigt – men man kan ju inte stå emot. Nu kommer dock en glädjande nyhet för alla oss riktiga dopparedagsentusiaster.

Bild: Wikimedia Commons

Det visar sig nämligen, enligt psykologiexperten Steve McKeown, att personer som är tidiga med att plocka fram juldekorationer är lyckligare och har en bättre kontakt med sitt ”inre barn”, vilket flera stora medier – bland annat UniladIndependent och Business Insider – nyligen har rapporterat om.

”Kan finnas flera skäl”

Han menar att framtagandet av pynt generellt påminner oss om vår barndom och väcker nostalgiska känslor. Då får vi möjligheten att minnas tiden innan vuxenlivet med allt vad det innebär.

– Det kan finnas flera skäl till varför man väljer att plocka fram julpynt i god tid, men ofta har det med nostalgi att göra – antingen för att man vill återuppliva magin, eller för att kompensera för sådant som uteblivit, säger Steve McKeown till Unilad.

Bild: Pixabay

Han har startat organisationen MindFixers, äger The McKeown Clinic, legat bakom flera stora forskningsprojekt och är ett välkänt namn inom psykologivärlden.

– I en värld full av stress och ångest så tycker människor om att hänge sig till sådant som gör dem lyckliga. Juldekorationer kan väcka sådana känslor från barndomen, berättar han.

En hint om lycka

McKeown fortsätter:

– Pyntet är en genväg till de där magiska och extatiska minnena från förr.

Bild: Pixabay

Så skäms nu inte om du är tidig med att plocka fram juldekorationer – det är bara en hint om att du är lycklig och har kvar ditt inre barn!

Jag tycker att det här var underbara nyheter! Tryck nu på dela-knappen om du håller med, så kan du hjälpa till att sprida den här viktiga informationen till dina jul-älskande vänner!