Forskare: Att somna framför tv:n kan göra dig tjock

Att komma hem, slänga av sig kläderna, äta framför tv:n för att sedan slockna på sofflocket.

Något som känns igen?

De flesta av oss har nog sådana kvällar ibland då man bara inte orkar med någonting och somnar på soffan med tv:n påslagen.

Att sova med tv:n på är dock inget man bör göra en vana av – studier visar nämligen att det kan göra en tjock, skriver brittiska Metro.

Att somna med tv:n på kan innebära större fara än att bara få dregel på soffkuddarna. En ny studie visar nämligen att risken för övervikt ökar om man sover med artificiellt ljus på, det vill säga ljus från en tv, telefon eller surfplatta.

Större risk att lägga på sig vikt

I studien ingick 43 722 kvinnor i åldrarna 35-74 under en tidsperiod av fem år och är utförd av engelska National Institute of Environmental Health, som studerar hur omgivningen påverkar vårt välbefinnande.

Resultatet av studien visade att deltagarnas vikt ökade för de som sov framför tv:n.

De som sov med tv:n påslagen löpte 17 procent större risk att gå upp minst fem kilo under en femårsperiod.

Innebär andra ohälsosamma vanor

I studien skriver författarna följande:

”De här resultaten visar att exponering av artificiellt ljus om nätterna utgör en risk för viktökning som i slutändan kan leda till övervikt.”

Att somna framför tv:n är enligt studien också ofta sammanlänkat med andra dåliga vanor som ligger till grund för ökad vikt, till exempel att äta sent om kvällarna.

– Resultaten i studien är egentligen ganska logiska. Vi vet sedan tidigare att om vi utsätter oss för ljus sent om kvällarna försenas vår sömnrytm, och därmed också vår ämnesomsättning, säger professorn Malcolm von Schantz, från University of Surrey till Metro.

Med andra ord: sömn är viktigt och ingenting man ska slarva med.

Tryck nu på DELA-knappen så dina soffpotatisar till vänner också får se detta!