Forskare: Därför är bin planeters viktigaste varelser

Det är lät att tro att vi människor är de enda som utför nödvändiga handlingar och är mest relevanta för planeters fortsatta existens. Det vore dock att se för enkelt på saken, enligt flera organisationer som arbetar för ett bättre klimat.

Earthwatch Institute menade, vid sitt senaste möte vid The Royal Geographical Society of London, att bin är den allra viktigaste varelsen på jorden, skriver Global Research.

Bild: Wikipedia

I en studie genomförd av Apiculture Entrepreneurship Center of the Universidad Mayor (CeapiMayor) och The Apiculture Corporation of Chile (Cach), med uppbackning av Foundation for Agrarian Innovation (FIA), så slår man dessutom fast att bin är de enda varelserna på jorden som inte bär på någon typ av patogen (som framkallar sjukdomar), rapporterar både Science Times och Global Research.

Flera orsaker till längre bestånd

Sedan en tid har bin klassats som en utrotningshotad art. Studier har visat en dramatisk minskning av beståndet. Cirka 90 procent har försvunnit under de senaste åren, skriver Unilad.

Bild: USDA

Den främsta orsakerna till nedgången tros vara okontrollerad användning av bekämpningsmedel, brist på blommor och mindre skog. Därför menar nu många att det är allvar – och att man måste börja främja naturliga jordbruksalternativ för att kunna värna binens hälsa.

70% är beroende av bin

Varför skulle då en sådan liten insekt, bortsett från den tidigare nämnda patogen-aspekten, kallas ”jordens viktigaste varelse”?

Bild: Flickr

Jo, det är faktiskt ganska enkelt. Hela 70 procent av världens jordbruk är uteslutande beroende av bin. Främst vad gäller pollineringen, som är deras ”jobb” – men växter skulle annars inte kunna reproducera sig. Därför skulle faunan försvinna på mycket kort tid, poängterar Science Times.

Så var inte taskig mot bin – de är viktigare än du tror! Tryck nu på DELA för att sprida den här viktiga nyheten till dina vänner!