Forskare: Drömmen är sann – ost kan förlänga livet

Smörgåsar. Kex. Pizza. Pasta. Ost är lika populärt som det är användbart. Oavsett om man föredrar osten hård, smält, mjuk, med hål eller mögel i så är ost en favorit i de allra flesta hushåll.

Dock har ost ett något dåligt rykte om sig att vara onyttigt. Det är långt ifrån det nyttigaste man kan hitta i kylskåpet men enligt en ny studie så kan ost faktiskt hjälpa oss att leva lite längre, skriver ViralThread.

Studien är utförd på McMaster University in Canada och hela 130 000 personer från 21 olika länder i åldrarna 35-70 ingick i den omfattande studien.

Minskad risk för stroke

Studien jämförde de som åt mer ost med de som åt mindre ost.

Resultaten visade att de som åt mer ost löpte mindre risk för stroke än de som åt mindre mängder.

Bildkälla: Pixabay

Även om studien handlade om just ost så finns det, enligt forskare, även fördelar med andra mjölkprodukter så som yoghurt och mjölk.

Bildkälla: Pixabay

”Inte förknippade med hjärtsjukdomar”

Ian Givens, professor i kost och näring vid universitetet i engelska Reading, menar att studien är bra då den kan ändra våra vanliga uppfattningar om mjölkprodukter.

– Det ger oss också tecken på att mättade fetter inte behöver förknippas med ökad risk för hjärtsjukdomar, säger Givens till ViralThread.

Ost innehåller flera saker som är bra för hälsan, till exempel aminosyror, vitaminer och kalcium.

Det behövs dock ytterligare studier för att utresa exakt varför ost och andra mjölkprodukter minskar risken för stroke och andra hjärtproblem, då ost även innehåller en hel del onyttigheter som inte är så bra för kroppen. Men det är med andra ord helt okej att ta den där nattmackan med en extra skiva ost ikväll.

Jag som älskar ost tycker detta är superglada nyheter! Tryck på dela-knappen så dina vänner också får den här viktiga informationen!