Forskarens slutsats: Att tycka om katter är ett tecken på mycket hög intelligens

Att ha husdjur är helt fantastiskt! Det kan verkligen rädda en trist och grå dag när man är lite butter och kommer hem från jobbet. Det mesta har gått emot, men så kommer man innanför dörren och möts av den där pälsbollen som bara pyser av kärlek.

Många djur är mer intelligenta än vi tror, visar en studie – och jag hävdar i alla fall att både min hund och min katt inser när jag är glad eller ledsen. Så känns det i alla fall. De är dessutom bästa kompisar och verkar förstå varandra på ett ypperligt sätt.

Frågan är då vad det säger om en själv om man är djurägare. Jag har aldrig riktigt tänkt i de där banorna, ska jag erkänna – men tidigare i dag stötte jag på forskning som visar på att främst människor som gillar katter generellt är mycket intelligenta.

Hund och katt är de vanligaste husdjuren i de flesta länderna – exempelvis i Sverige.

Frågan om vilket av de två djuren som man föredrar är en riktig klassiker. Jag tror att de allra flesta har ett rakt svar på den där frågan. Själv tillhör jag dock de få som inte riktigt vet. Hemma hos oss har vi både hund och katt – och jag skulle aldrig kunna välja mellan dem.

600 studenter

För en tid sedan kom dock en studie av forskaren Denise Guastello som redovisar skillnaderna mellan människor som gillar hundar och katter, vilket bland annat Unilad har rapporterat om.

Peakpx

Psykoanalytikern Steve McKeown, som grundat både organisationen MindFixers och välkända The McKeown Clinic, säger till sajten:

– Studien genomfördes på 600 studenter. Man kom fram till att hundmänniskor är mer sociala och utåtriktade medan kattälskare snarare är känsliga och öppensinnade. Det visade sig också att de som föredrar katter är mer neurotiska.

”Mer välutbildade”

Han fortsätter:

– Vidare så tenderar kattmänniskor att stå för vad de tycker – oavsett vad omgivningen säger, vilket kan tyda på att de är mer självständiga. Undersökningen avslöjar också att de som gillar katter generellt har en högre intelligens och är mer välutbildade. De har en större chans att klara av universitetsstudier, berättar Steve McKeown.

PxHere

I studien resonerar man kring att katter vanligtvis är mer självständiga än exempelvis hundar, vilket kan vara en starkt bidragande orsak till att kattägare har mer tid över till annat – som att studera och arbeta.

Spännande slutsatser

Frågan är då hur det är om man har både misse och vovve? Det förtäljer inte studien, men man kan ju hoppas att man då besitter både sociala färdigheter och hög intelligens! Skämt åsido – den här studien ska givetvis ta med en nypa salt. Det är så klart ingen definitiv sanning.

Pixabay

Samtidigt kan jag tycka det är fascinerande och spännande att man kommer fram till den här typen av slutsatser – och jag tycker i alla fall att det här var riktigt roligt att få veta!

Gillar du också katter? Tryck då på dela-knappen för att hjälpa till att sprida den här viktiga informationen om vår oerhört höga intelligens!