Forskarna avslöjar: Personer som gillar ordvitsar är smartare och har mer sex

Något av det absolut bästa jag vet är ordvitsar. De vassaste är ofta korta och inte alltför bra. När de är riktigt geniala blir jag nästan mer imponerad än fylld av skratt. Att de är lite torra och ”dåliga” är ofta ett klockrent recept på att få andra att garva högt.

Många förknippar den här typen av skämt med göteborgare – och att skratta åt vitsar som kanske inte alltid håller högsta klass förknippas sällan med intelligens. Men nu har det visat sig att de som tänker i de banorna faktiskt är helt ute och cyklar.

Personer som skrattar åt – och är bra på att komma på – ordvitsar är inte bara smartare och mer kreativa än andra. De har dessutom lättare för att hitta sexpartners, visar forskning.

Det är i en studie från New Mexico University i USA som man kommit fram till de, enligt mig, helt fantastiska slutsatserna. Forskarna rapporterar att förmågan att vara bra på att konstruera och leverera ordvitsar är ett tecken på hög verbal intelligens.

Undersökningen visar också att det är lättare för de riktiga ordvitskungarna att hitta sexpartners. De som är roliga, humoristiska och kan demonstrera en språkbegåvning har alltså större chans att få ligga oftare än andra, enligt studien.

Leka med språket

Tänker man efter så är de här slutsatserna inte jättechockerande. Förmågan att kunna få andra att skratta och att sprida en god stämning anses ofta charmig. Är man kvicktänkt och alert vad gäller att komma på snitsiga ordvitsar så bör det ju dessutom tyda på att man har en snabb och språkskicklig hjärna.

Det är ju faktiskt mer imponerande än att dra bajs-skämt eller skoja nedlåtande om andra människor. Då känns det betydligt mer fascinerande och sympatiskt om man är skicklig på att leka med språket.

Men det är ju faktiskt så att ganska många inte tycker att torra, ”usla” skämt är så roliga. Är de då korkade? Nja, det är inte riktigt så enkelt.

Irritation uppstår

Enligt Peter McGraw, forskare vid Colorado University, beror avsmaken gentemot ordvitsar ofta på att den som drar skämten många gånger demonstrerar en kvickhet och intelligens. Därmed ställs krav på ordvitsarens omgivning, skriver The Atlantic.

Den som lyssnar på skämten tappar därför ibland kontroll över situationen när någon på ett skickligt sätt vänder och vrider på språket. Då uppstår ibland irritation, enligt McGraw.

Det är alltså inte ordvitskungarna som ska ändra sitt beteende, utan surpupporna som vägrar skratta åt de lite torrare skämten. Tryck nu på dela-knappen längre ner för att sprida den här viktiga informationen!

På tal om ordvitsar, förresten – här är det mest populära klippet från Ett gott skratts succéserie ”Den som skrattar förlorar” när vi testar att köra mot skämtkungen och supergöteborgaren Glenn Hysén!

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FGottSkratt%2Fvideos%2F742649919279343%2F&show_text=0&width=476″ aspect_ratio=”1:1″ /]