Forskarnas förklaring till svenskarnas supande: Det är vädrets fel

Här i Sverige gillar vi att ta oss en öl – eller tre. Enligt ny forskning handlar det inte bara om att vi svenskar tycker om att umgås över ett gäng öl eller drinkar.

Det handlar även om att vi bort i ett kallt land. En studie visar nu att länder med färre soltimmar har en befolkning som dricker större mängder alkohol, enligt Omni.

Studien är utförd av Pittsburgh Liver Research Centre och forskarna hittade där ett samband mellan antal soltimmar och antal liter alkohol som dricks.

Alkohol värmer oss

Studien undersökte på alkoholkonsumtionen i 193 länder och konsumtionen går hand i hand med antalet soltimmar.

En av anledningarna till detta går sannolikt att spåra tillbaka till den tid då vi inte hade värme via el. Då drack våra nordiska förfäder alkohol för att hålla värmen, då alkohol ökar blodflödet och värmer oss. En tradition som verkar ha stannat kvar uppe i norr.

Bildkälla: Pixabay

Stora mängder på kort tid

I sydligare delar av Europa konsumerar man också en del alkohol, men då mer utspritt under veckans alla dagar. I de nordligare länderna så dricks det större mängder koncentrerade till helgerna.

Med andra ord bryter man inte mot några konstiga normer om man unnar sig en liten öl i vintermörkret! Tryck nu på dela-knappen så att dina vänner också får den här informationen!