Forskarnas nya teori – om varför män blir sjukare av coronaviruset

Avsevärt fler män än kvinnor intensivvårdas för coronaviruset i Sverige och det är dessutom vanligare att män dör i covid-19 – även om ungefär lika många män som kvinnor blir sjuka i pandemin.

Det här är siffror som också överensstämmer med hur det ser ut i många andra länder, skriver Må Bra.

Nu tittar forskare på varför det ser ut så här.

Experter har kommit fram till att det kan bero på flera orsaker att män drabbas hårdare än kvinnor av coronaviruset. Det skulle till exempel kunna bero på att män har fler vägar in i kroppen då man har ett större antal av de receptorer som covid-19 tar sig in igenom.

Ny teori – om pungen

Sedan har kvinnor generellt ett bättre immunförsvar.

Shutterstock

Nu kommer dock en ny teori kring det hela. Man poängterar att det ännu inte är fastställt rent vetenskapligt, utan än så länge bara en teori, skriver Aftonbladet.

Receptorerna som är virusets väg in i cellerna – och som män har fler av – pumpas ut av olika organ. Bland annat av hjärtat och lungorna – men hos män handlar det även om testiklarna.

Shutterstock

Forskare har en teori om att coronasmittan kan samlas i pungen och vara en av de sista kroppsdelarna som driver ut viruset. Det skulle vara en av förklaringarna till ett längre och svårare sjukdomsförlopp hos männen.

Kvinnor kan ha ett ökat skydd

Det finns också studier på att kvinnor tar färre risker samt är mer benägna att söka akutvård.

Man tror också att hormonet östrogen, som kvinnor har mer av än män, eventuellt kan ge ett ökat skydd mot coronaviruset, skriver Må Bra.

I studier på möss blev exempelvis fler hanar sjuka när de utsattes för smitta. De blev också svårare sjuka – och det varade under en längre period. Det var dessutom fler hanar som dog och när man blockerade östrogenet hos honorna så dog även de i högre grad.

Så tänk på det, alla män. Corona kan, eventuellt, samlas i er pung! Tryck nu på dela-knappen för att sprida den här viktiga informationen!

Se dessutom till att söka vård om du upplever oroande symtom!