Forskarnas slutsats: Att vara lättroad är ett tecken på hög intelligens

”Ett gott skratt förlänger livet” är väl en av de äldsta klyschorna vi känner till?

Givetvis är det viktigt att motionera regelbundet och att äta sunt, men att skratta mycket och ofta är enligt mig det som får en att må riktigt bra. Det kan vända en riktig skitdag till ren och skär lycka på bara några sekunder – något som kost och träning sällan mäktar med.

I alla fall om jag får säga vad jag tycker.

Det finns dessutom forskning som visar på att människor som skrattar mycket – speciellt åt sådant man inte ”bör” ha roligt åt – är smartare än andra, skriver sajten Powerful Mind.

Är du, som jag, en person som har svårt för att hålla dig för skratt när det skojas om sådant som man egentligen inte ”får” ha roligt åt? Är lite förbjuden humor det som får dig på extra glatt humor?

Obehagliga, skrämmande ämnen

Då är faktiskt ett grattis på sin plats – att föredra mörkare skämt är nämligen ett tecken på hög intelligens. Med mörk humor menas ”obehagliga och ibland skrämmande ämnen som man skämtar om i ord och bild”, enligt forskare.

Wikimedia Commons

I en österrikisk studie som innefattade 156 personer så fick samtliga deltagare titta på olika teckningar med motiv som beskrevs ”mörk humor”. Därefter fick man genomgå ett intelligenstest.

Resultatet visade att det fanns tre olika grupper man kunde dela in deltagarna i.

Den första bestod av personer som tyckte att den mörkare humorn var halvrolig – och de visade upp en medelintelligens.

Pixabay

Den andra bestod av personer som inte tyckte om den mörka humorn – och även de hade en intelligens på medelnivå.

Gillar du mörk humor? Grattis!

Den tredje gruppen bestod av människor som tyckte att den mörka humorn var rolig – och samma deltagare visade sig även ha fått högt resultat på intelligenstestet. Man visade sig dessutom i högre grad ha en högre utbildning.

Pixabay

Enligt forskarna bakom studien kan man konstatera att smartare människor uppskattar lite mörkare humor eftersom de helt enkelt uppfattar sammanhanget lite snabbare.

Det handlar om hur kvickt hjärnan kan processa vad som kan anses vara roligt i en situation som i vanliga fall inte uppfattas som humoristisk. Det handlar helt enkelt om en form av förståelse och problemlösning – där en högre intelligens ger ett givet försprång.

Så tycker du att det mesta roligt? Även lite förbjuden humor? Grattis – mycket tyder då på att du är extra smart!

Reddit

Tryck nu på DELA för att sprida den här viktiga informationen!