Forskarnas slutsats: Kvinnor med stor rumpa är friskare och får smartare barn

En del vill ha mindre rumpa, andra önskar att bakdelen var större – och somliga är nöjda som det är.

Jag tillhör vanligtvis skaran som inte hade haft något emot om man kunde fått kapa några kilon från arslet – men nu nås vi kvinnor med större häck av glädjande besked.

Forskare har i en studie kommit fram till att tjejer en rejälare ända generellt är friskare och får smartare barn, vilket ABC rapporterat om.

”Flytta på ditt feta arsle”, brukar en del lite nedlåtande kunna säga – men kanske inte så länge till.

Mindre risk för vissa sjukdomar

Forskare vid University of Oxford och Churchill Hospital i Storbritannien har nämligen, i en uppmärksammad studie i tidskriften Journal of Obesity, kommit fram till att det finns flera fördelar med en större rumpa.

Bild: Flickr

Enligt resultaten, som presenterades 2010, är kvinnor med en rejälare bakdel mindre benägna att drabbas av en rad kroniska sjukdomar. Det beror på att tjejer med bredare ändor generellt har längre kolesterol, vilket sannolikt innebär mindre hjärtproblem och en reducerad risk för att få diabetes, skriver ABC News, Cosmopolitan och flera andra medier.

Forskarna menar också att fett som samlas längre ner i kroppen producerar hormon som bryter ner socker och flera andra ämnen på ett bättre sätt än till exempel bukfett som avger hormon som snarare har en motsatt effekt.

– Om du ska ha fett, så är det betydligt bättre att ha det längre ner på kroppen, säger Michael Jensen, chef för endokrinforskning vid Mayo Clinic i staden Rochester, enligt ABC.

Får även smartare barn

Han menar att människor med ”päronform” är betydligt friskare än de som till exempel har mycket fett på överkroppen.

– Det är verkligen slående, menar han.

Bild: Shutterstock

Det krävs, dessutom, ofta ett visst överskott av omega 3-fettsyror för att få en stor rumpa – i förhållande till buken – och det har i sin tur bevisats hjälpa hjärnans utveckling.

I studien så leder man den slutsatsen vidare till att konstatera att kvinnor med bredare höfter också får smartare barn. Det beror då delvis på att omega 3-fettsyror överförs till sonen eller dottern via bröstmjölken.

Så nästa gång du funderar i negativa banor angående din stora bakdel – vänd det i stället till något positivt. Du är, enligt den här brittiska studien, både friskare och kommer få smartare barn än om din stuss varit betydligt mindre.

Snåla inte nu, DELA vidare den här underbara nyheten till dina vänner!