Forskarnas slutsats: Människor ska bara jobba 4 dagar i veckan

Sedan 1971 har vi femdagarsvecka i Sverige och de allra flesta av oss tänker nog inte så mycket på det. På måndagen går man till jobbet och på fredag eftermiddag får man helg, helt enkelt.

Men om man tänker efter: hur skönt vore det inte att bara jobba fyra dagar i veckan?

Enligt en ny studie så ökar produktiviteten på ett företag med 20 procent samtidigt som de anställda mår avsevärt mycket bättre, skriver brittiska The Guardian.

 

Det var företaget Perpetual Guardian på Nya Zeeland, som jobbar med finanstjänster, som provade att byta från fem till fyradagarsvecka för sina 240 anställda under två månaders tid i höstas.

Påverkade inte mängden arbete

Under de två månaderna så utfördes en studie av studenter vid University of Auckland och Auckland University of Technology.

Studien visade ingen minskning i mängden arbete som utfördes trots att man arbetade en dag mindre.

De anställda mådde även bättre när de fick en dag extra ledigt. Stressnivåerna sjönk från 45 procent till 38 procent samtidigt som de anställda tyckte sig kunna separera jobb från privatlivet på ett bättre sätt.

Vill få fler företag att haka på

I och med försökets positiva utfall hoppas nu Perpetual Guardian att fler företag ska gå i deras fotspår, för välmåendet hos anställa världen över.

– Tiden är kommen för detta. För de anställdas skull behöver fler företag prova det här. De kommer bli förvånade över hur produktiviteten och stämningen på företaget ökar, säger Andrew Barnes, VD, till The Guardian.

– Att bara jobba fyra dagar innebär ju mer ansvar för oss anställda. Men om vi blir behandlade som vuxna kommer vi också att bete oss vuxet, säger Tammy Barker, gruppchef, till The Guardian.

Bildkälla: Shutterstock

”Gäller att planera ordentligt”

I och med att en hel arbetsdag, det vill säga 20 procent av veckan, försvinner så finns såklart en risk att produktiviteten går ned, även om den inte gjorde det i studien.

– För att skydda sig mot sådana tydliga risker så lade vi mycket tid på att lära ut hur man på bästa sätt planerar sin tid så att de anställda hinner med det de ska göra och kanske till och med lite mer än tidigare säger Andrew Barnes till The Guardian.

– En sak vi fick lära oss var att avsluta en sak innan man tar sig an nästa uppgift. Jag personligen märkte att jag hinner med mycket mer när jag gör en sak i taget istället för flera saker på en gång, säger Tammy Barker till The Guardian.

Spelade golf och tittade på TV

En extra dag ledigt innebär också en stor dos mer fritid än man är van vid. De anställda som deltog i studien ägnade sig mycket åt sina hobbys, så som golf eller att titta ikapp TV-serier man inte annars hinner. Men många deltagare hittade också på helt nya saker att göra.

– Många tillbringade tid med sina föräldrar, en aktivitet som annars hamnar lite i skymundan, säger Jarrod Haar, professor i personalfrågor vid Auckland University of Technology, till The Guardian.

Vad härligt det låter med en dag extra helg varje vecka – det här ska man kanske föreslå för chefen? Tryck på DELA-knappen om du också vill ha fyradagarsvecka!