Forskarnas slutsats: Människor som sover mycket är mer hälsosamma

Jag tycker det är helt fantastiskt att ta mig en liten tupplur – oftast någon gång under eftermiddagen om jag kan och hinner.

Många gånger har jag dock känt mig lite som en latmask som sover mitt på dagen, oftast är det ju bara småbarn som behöver det.

Men nu finns det forskning som säger att en tupplur faktiskt är bra för kroppen och att det ska ses som ett tecken på att man lever sunt, enligt amerikanska National Sleep Foundation.

 

Enligt National Sleep Foundation så har 85 procent av alla däggdjur polyfasisk sömncykel. Det innebär att de sover kortare perioder flera gånger per dag. Vi människor har dock alltid ansetts ha monofasisk sömn, vilket innebär att vi sover under en sammanhängande, längre period under ett dygn.

Hjälper humöret och prestationen

Men nu har forskare börjat ifrågasätta detta och ser man till exempel på småbarn och äldre så är det inte alls ovanligt att vila under dagens lopp.

Studier har även visat att en liten tupplur på cirka 20-30 minuter om dagen är bra för hälsan. Bland annat så får hjärnan en chans till återhämtning vilket gör att man kan prestera på topp även framåt kvällen. Hormonerna stabiliseras också under en korta sovstunden, vilket gör att humöret inte går ned under eftermiddagen. Ett annat plus är att immunförsvaret stärks.

Tupplur efter lunch

Alla människor har olika energinivåer men det är väldigt vanligt att känna sig aningen dåsig efter lunch, vilket gör att en liten sovstund passar perfekt då. Att sova lite vid den tiden påverkar inte nattsömnen då det är så långt mellan de två.

Det finns dock några saker att tänka på med sin tupplur. Den får inte bli längre än 30 minuter, då blir det svårare att vakna till ordentligt efteråt. Det går heller inte att ta igen dålig nattsömn med hjälp av en tupplur då man löper risk att somna tungt och sedan inte kunna sova på kvällen. Se även till att tuppluren inträffar vid samma tidpunkt för att inte rubba de inre cyklerna.

Att man kan unna sig en liten tupplur med gott samvete är, enligt mig, underbara nyheter! Tryck på dela-knappen så att dina vänner också får höra de fantastiska nyheterna!