Forskarnas slutsats: Popcorn är nyttigare än frukt och grönt

Brukar du få ångest när du tryckt i dig en hel popcornpåse på egen hand?

Nu kan du sluta med det – forskare har nämligen kommit fram till att det populära majstilltugget är lika nyttigt som en del frukt och grönt, skriver CBS News.

Det gäller dock att undvika att dränka de poppande kornen i salt och smör!

Det är nog många av oss som får en lite skamsen känsla i kroppen när man varit på bio och tryckt i sig en hel popcornpåse. Då kommer det här glädjande nyheter – forskare har alltså kommit fram till att det goda majsmumset är fullproppat med nyttigheter och i många fall lika hälsosamt som en del frukt och grönt.

Innehåller nyttiga antioxidanter

Det är amerikanska forskare vid University of Scranton i Pennsylvania som luskat sig fram till den minst sagt trevliga upptäckten – i alla fall för alla oss popcornentusiaster. Man har då med noggrannhet studerat det populära snackset och kommit fram till slutsatsen att det innehåller massvis av ämnen som är nyttiga för oss, rapporterar ACS.

Pixabay

En portion popcorn kan faktiskt bidra till hela 70 procent av det rekommenderade intaget av fullkorn för en dag, skriver tidningen Allas enligt Nyheter24. De små kornen är dessutom fulla an hälsosamma antioxidanter. Bland annat polyfenol som bidrar till att sänka kroppens kolesterolnivå – och ämnet har tidigare även hävdats kunnat hjälpa till att förhindra cancer.

Pixnio

När polyfenol blandas med vatten så försvinner det mesta av antioxidantens egenskaper – och eftersom popcorn endast innehåller 4 procent vatten är det därför en av de absolut bästa källorna till den här superingrediensen, menar forskarna.

Skalet är allra nyttigast

Många frukter och grönsaker bär också på nyttiga antioxidanter – men även mycket vatten. Det leder, dessvärre, till att de då inte kan göra lika stor nytta, då de hälsopositiva egenskaperna i högre grad ”späds ut”.

Den nyttigaste delen popcornen är tyvärr det inte alltför älskvärda skalet – ni vet det där som gärna letar sig in och fastnar mellan tänderna. Det är främst i skalet som man hittar den höga koncentrationen av fibrer och antioxidanter, skriver CBS.

Pexels

Vill man kunna ta del av majssnacksets positiva hälsoeffekter ska man dessutom se till att inte använda mycket smör eller salt. Helst ska du äta dem naturella efter att ha poppat dem själv i en kastrull. Vanliga micro-popcorn innehåller nämligen en hel del dåliga tillsatser.

Men visst var det här ändå rätt glada nyheter? Det tycker i alla fall jag!

Älskar du också popcorn? Tryck då på dela-knappen, så att även dina vänner kan få ta del av den här underbara informationen!