Forskarnas slutsats: Smarta barn får all sin intelligens från mamma

Har du någonsin funderat på vilka egenskaper man fått från vilken förälder? De yttre egenskaperna blir ju uppenbara allt eftersom men de andra egenskaperna kan man fundera både länge och väl på.

Men nu kan man i alla fall sluta undra över varifrån ens intelligens kommer. Enligt en studie så kommer ett barns intelligens från mamman, skriver brittiska Independent.

Forskare har nu kommit fram till att mamman är troligast att föra vidare sin intelligens till barnet. Detta då man nu kommit fram till att intelligensen sitter i x-kromosomen som kvinnan har två av, medan mannen bara har en.

Större hjärna, mindre kropp

Studien visade att de som hade fler mamma-gener var mer sannolika att utveckla en stor hjärna, medan de med fler pappa-gener hade mindre hjärna och större kropp i högre utsträckning.

I studien såg man också att i den del av hjärnan som styr våra kognitiva förmågor, vår uppfattningsförmåga, dominerades av gener från mamman. Det innebär bland annat att språk- och planeringsförmågorna kommer från mamma.

Bildkälla: Shutterstock

Starka band mellan mamma och barn

Utöver att rent fysiskt överföra intelligens till sin bebis så kunde forskarna se att ett starkt band mellan mamman och barnet hjälper barnets hjärna att utvecklas.

Dock beror inte barnets intelligens helt och hållet på mammans IQ, bara mellan 40 och 60 procent. Resten styrs nämligen av den miljö som barnet växer upp i.

Bildkälla: Shutterstock

Mannens betydelse

Men glädjande nog för alla män så har även pappan en del i hur smart barnet blir. De gener som styr instinktiv uppfattning och hela känslospektrat kommer nämligen från barnets pappa. Två väldigt viktiga delar för att barnet ska utveckla en hög intelligens.

Även om man kanske ska ta studien med en nypa salt så tycker jag, som kvinna och mamma, att det här fantastiska nyheter! Tryck på dela-knappen om du håller med!