Forskarnas slutsats: Språkpoliser är riktiga skitstövlar

Retar du dig på personer som särskriver och bara MÅSTE påpeka så fort någon gör minsta lilla stavfel?

Då är du sannolikt en ganska otrevlig person, enligt en ny studie, skriver sajten 9gag.

Lungt/lugnt

Bestämmt/bestämt

Defenetivt/definitivt

Fotölj/fåtölj

Konferans/konferens

Där har vi några av svenskans mest felstavade ord. Tillhör man de som stör sig mycket på den vänstra spalten av ord så har man nog blivit kallad ”språkpolis” ett antal gånger av vänner och bekanta.

Har att göra med personligheten

Tillhör man istället de som irriterar sig på dessa språkpoliser har man all rätt att göra det, språkpoliser är nämligen skitstövlar enligt en ny studie utförd vid universitetet i Michigan.

I studien fick deltagarna läsa mejl där vissa ord stavats fel och särskrivits med flit. Sedan tillfrågades deltagarna om de hade noterat felen.

De som noterat felen hade i större utsträckning personlighetsdrag som bäst överensstämmer med osympatiska och kalla personligheter, enligt en personlighetsskala som tagits fram av psykologer.

Andra mer sympatiska och generösa

De som inte noterat orden som var särskrivna och felstavade hade i sin tur personlighetsdrag som oftast tillhör generösa, sympatiska och samarbetsvilliga personer.

Deltagarna i studien som hade snällare personlighetsdrag hade heller inga förutfattade meningar om ”personerna” som skrivit mejlen, medan de som anmärkte på felen i stor utsträckning hade det.

Även om den här studien var rolig så ska man nog ta den med en nypa salt, jag blir själv ofta lite småirriterad på felstavningar och särskrivningar.

Tryck nu på dela-knappen så att en riktig språkpolis får se detta!