Forskning: Att dricka kaffe varje dag hjälper dig att gå ner i vikt

.

För många av oss är det stört omöjligt att komma igång på morgonen utan en kopp kaffe. Den underbara smaken tillsammans med koffeinet får fart på både kropp och knopp – och efter några smakrika klunkar, så är man snart redo för dagens utmaningar.

Det svarta guldet behöver dock inte ha en uppiggande effekt – man kan självfallet dricka det helt och håller för njutningen. Vilket som, så är det något många av oss verkligen uppskattar och visst har man haft många trevliga stunder i livet med en kopp kaffe i ena handen.

Men visste du att kaffe också kan hjälpa dig att gå ner i vikt?

En rik koffeinkälla

Ja, det är både fantastiskt och sant – i alla fall om man får tro vetenskapen och vill tappa några kilon.

Pixabay

Därför har vi här, med inspiration från sajten Power of Positivity, listat 5 anledningar till varför kaffe håller dig i trim!

1. Är en rik koffeinkälla

Koffein kan hjälpa till med att bränna kalorier. I en laboratoriestudie från 2012 kom man fram till att koffein är bra för vår termogenes (ett mått på hur mycket energi som går att utvinna ur födan man förtär) och produktionen av kroppsvärme. Att skapa sådan kräver energi – och den tas då från kaloriförrådet. Därmed kan faktiskt kaffe öka på förbränningen under i princip vilken aktivitet som helst.

2. Rensar ut skräp ur kroppen

Risken för förstoppning ligger ständigt och gnager hos överviktiga eller feta människor. Slår det till så är det inte bara jobbigt, utan det tvingar också kroppen att bära runt på extravikt helt i onödan. En kopp kaffe kan agera som naturligt laxermedel, vilket säkert de flesta redan känner till. Det svarta guldet hjälper alltså till att rensa ut sådant som annars riskerar att bli kvar i vår kropp – och att man urinerar ofta kan dessutom rena kroppen från eventuella virus och bakterier.

Wikimedia Commons

Kaffe hjäper till att bränna fett

3. Innehåller mycket antioxidanter

Kaffe bär vanligtvis på mycket antioxidanter, vilka kan assistera vid viktnedgång. Varje gång du äter så får du in fria radikaler (atomer eller molekyler med oparade elektroner som gör dem reaktiva, vilket kan leda till att det bildas nya kemiska föreningar) i kroppen. Dessa kan skada dina celler, men antioxidanter skyddar din kropp mot de här fria radikalerna.

LÄS MER: Vin hjälper dig att gå ner i vikt

Just det skyddet får dina celler att fungera bättre, vilket leder till en mer effektiv energiproduktion. Det kommer i sin tur ge en mer högkvalitativ metabolism.

4. Bränner mer fett

Bortsett från att minska fettabsorptionen (vilket ju är bra i sig), så hjälper den klorogena syran (CGA) som finns i kaffe till med att bryta ner fett under matsmältningen. Eftersom nedbrutet fett är lättare att hantera för kroppen, så förbränns också mer.

Wikimedia Commons

5. Minskar ditt matintag

De fytokemikalier som finns i koffein har visat sig bidra till att minska individens aptit. Det reducerar våra hungerkänslor, leder till en förlängd mättnad – och i slutändan ett något minskat matintag.

Vilka underbara nyheter! Kaffe kan alltså hjälpa till med viktnedgång, enligt vetenskapen. Tryck nu på dela-knappen för att sprida den här viktiga informationen vidare till dina kaffeälskande vänner!