Forskning bevisar: Kvinnor är tuffare, tåligare och starkare än män

De allra flesta av oss är bekanta med uttrycket ”mansförkyling” som är en liten pik mot att män ofta blir gnälligare än kvinnor när de är förkylda.

Och faktum är att det finns belägg för uttrycket, enligt en studie.

Män är nämligen känsligare för förkylningar och andra typer av infektioner än kvinnor, som är mycket tåligare, skriver sajten Better Homes.

 

Studien visade att kvinnor har lättare att råka ut för allergier och migrän på grund av en vit blodkropp som är en del av vårt immunförsvar. Den cellen kallas för mastcell och producerar bland annat histamin som kan orsaka allergier.

Står pall mot infektioner bättre

Men de står också pall för sjukdomar bättre. Tack vare de här mastcellerna producerar kvinnor på samma gång starkare motstånd mot virus och bakterier.

Hela 4 000 gener som var mer aktiva i mastcellerna kunde hittas hos kvinnor jämfört med män i studien.

Dessa mastceller kan ge kvinnor fler mindre sjukdomar men ger också kvinnor ett starkare immunförsvar.

Kvinnor lever längre än män

Immunförsvaret sköter allt skydd mot virus i vår kropp och i och med att kvinnor har ett starkare immunförsvar lever de ofta lite längre än män. I Sverige lever kvinnor idag 84,1 år jämfört med män som blir 80,6 år i genomsnitt.

Som en liten tröst så är det inte bara i människosläktet som män och hanar lättare drabbas av infektioner.

Det går att hitta samma skillnad i aktiviteten i mastcellerna hos fler djurarter på vår jord.

Bildkälla: Pixabay

Det här förklarar varför kvinnor inte gnäller lika mycket, de blir helt enkelt inte lika sjuka! Tryck nu på dela-knappen så dina vänner också får läsa det här!