Forskning: Ett glas rödvin är lika bra för kroppen som en timme på gymmet

Tillhör du de som tycker att det är lite motigt att dra på sig löparskorna eller bege sig mot gymmet?

Hade du vanligtvis hellre suttit kvar i soffan och sippat på ett glas vin?

Om ditt svar är ja på båda frågorna, så kommer här ett glädjande besked: Forskning visar att lite rödtjut kan kompensera för utebliven träning.

Även om jag tränar regelbundet så händer det ganska ofta att det känns riktigt jobbigt att packa väskan och bege sig mot gymmet. I synnerhet nu under lite mörkare tider – då hade man ofta hellre bara legat kvar i soffan och slappat. Kanske med ett glas rödvin?

Många av oss har ju inget emot att då och då korka upp en flaska och låta gott, behagligt, smakfullt rödvin rinner ner i strupen.

Men om man mot förmodan skippar träningspasset för att må lite gott där hemma i stället – då finns det viss risk för ångest. I alla fall jag får det. Man känner sig lätt som en latmask, helt enkelt. Men gör man det med fog?

The AV Club

Nja, kanske inte. Forskning har faktiskt visat att lite rödvin kan kompensera för utebliven träning. Otroligt, tänker ni säkert. Men det är faktiskt sant.

Det är forskare vid University of Alberta i Kanada som i en studie från 2012 kommit fram till att antioxidanten och växtpolyfenolen resveratrol bär på flera hälsofördelar.

Stärker muskelprestandan

Exempelvis kan ens kropp dra nytta av resveratrol utan att behöva svettas. Den finns bland annat i skalet på röda vindruvor – av vilka man ju tillverkar rödvin.

Forskarna kom vidare fram till att resveratrol kan stärka hjärtfrekvensen (ni minns säkert att man säger att rödtjut kan vara bra för hjärtat!) och öka på muskelprestandan.

Shutterstock

Jason Dyck, en av forskarna bakom studien, menar att det här kan vara till fördel för de som inte tränar.

”Jag tror att resveratrol kan hjälpa de som vill träna, men som inte är kapabla. Resveratrol kan härma träning för dem eller öka fördelarna av den lilla träning de kan klara av”, skriver han enligt Veckorevyn.

Givetvis är det viktigt att komma ihåg att även om resveratrol kan vara bra för en, så bör man dricka med måtta. Och självfallet är träning något som bör uppmuntras.

Samtidigt finns ju de som av olika anledningar inte kan träna så mycket som de vill. Då kan ju det här faktiskt vara högst relevant information.

Ett glas rödvin som träning – tryck på dela-knappen om du gillar hur det låter!