Forskning: Här är perfekta åldersskillnaden i en relation – om den ska hålla

Forskning: Här är perfekta åldersskillnaden i en relation – om den ska hålla

Det finns mängder av teorier kring hur man får ens förhållande att fungera på bästa sätt. Vad man ska tro på är inte så lätt att veta, men något som ofta kommer upp kring sådana här diskussioner har att göra med åldersskillnaden. Vad är egentligen optimalt?

Det absolut vanligaste är ju att par är vad man skulle kunna kalla för jämnåriga, men framför allt i kändisvärlden har vi genom åren fått se prov på att även personer med stor åldersskillnad kan hitta rätt.

Två vålkända exempel är Playboy-grundaren Hugh Hefner – som länge levde tillsammans med betydligt yngre kvinnor – och Anna Nicole Smith, som vid 26 års ålder gifte sig med en 89-årig oljemiljardär.

Det finns en gammal och väletablerad ”ekvation” för att räkna ut hur mycket yngre, eller äldre, ens partner kan vara för att ett förhållande ska fungera i längden. Sådant här beror givetvis även på hur man är som personer, alla är olika, men den här teorin har fått en accepterad roll i de här sammanhangen.

Hugh Hefner och Holly Madison. Bild: Daily Mail.

För att få reda på hur mycket yngre din pojk- eller flickvän kan vara så ska du ta din egen ålder, dela den på 2 och sedan addera 7. Vill du i stället få reda på hur mycket äldre din partner kan vara så ska du dra bort 7 från din egen ålder och sedan multiplicera med 2.

Så är du till exempel 50 år så bör din kille eller tjej inte vara yngre än 32 och inte äldre än 86. I alla fall inte om man ska tro den här klassiska teorin.

Män föredrar yngre

Men en relativt ny studie från Emory University, som fokuserat på relationstrender, har försökt få fram den optimala åldersskillnaden. Resultatet visade att 1 år är den perfekta differensen mellan dig och din partner.

När åldersskillnaden ökar till 5 år så går risken för separation upp med 18 procent. Skiljer det 10 år mellan er så går sannolikheten upp till hela 39 procent – och om man är tillsammans med någon som är 20 år yngre eller äldre så är risken för skilsmässa uppe i hela 95 procent.

Bild: Mega Pixel.

Studien visar dessutom att kvinnor generellt letar efter karlar som är lika gamla som de själva. Män, däremot, föredrar tjejer i 20-årsåldern – oavsett deras egen ålder. Med andra ord är de oftast på jakt efter yngre förmågor. Men är man som man lite till åren och hittar en betydligt yngre kvinna så har alltså, sett till sannolikheten, relationen inte så goda förutsättningar för att bli långlivad.

Givetvis finns det dock andra faktorer än ålder som spelar in. Det handlar, enligt rapporten, mycket om värderingar, kommunikation, konfliktlösningsförmåga, tilltro och intimitet. Med andra ord är det här med relationer väldigt komplext. Det kanske är därför som det är så intressant och spännande!

Bild: Pexels.

Så länge man är lycklig i sitt förhållande och mår bra så ska man så klart strunta i vad forskare och teoretiker säger – men den här typen av studier är ändå rätt skojiga. Just detaljen att den generella mannen letar efter 20-åriga kvinnor, oavsett sin egen ålder, fick i alla fall mig att haja till.

Snåla inte nu, DELA vidare den här viktiga informationen till dina vänner!