Forskning: Storasyskon är mycket sämre bilförare

Forskning: Storasyskon är mycket sämre bilförare

Känner du någon som är en riktig dåre bakom ratten? Det trycks kanske lite för hårt på gasen, svänger för sent, slarvas med blinkers och blir alltid totalt kaos vid parkering. Då år sannolikheten stor att den personen är en storasyster eller storebror.

Det menar forskare bakom en brittisk undersökning, i vilken man kommit fram till att äldre syskon är sämre bakom ratten.

Vem som är en bra eller dålig bilförare är ett ständigt aktuellt ämne. Det kan ligga mycket prestige i det där – bland unga som gamla, kvinnor som män. Alla vill vi vara tillförlitliga och stabila när vi sätter oss bakom ratten, men i ärlighetens namn finns de en del dårar där ute.

Vanligare med fortkörningar

Privilege Car Insurance, som sysslar med bilförsäkringar i England, har därför undersökt närmare 1 400 bilister. I studien har man kommit fram till att det är stora skillnader mellan storasyskon och andra vad gäller skickligheten när det kommer till att framföra ett fordon, vilket både The Mirror och Expressen rapporterat om.

Pixabay

För att exemplifiera, så är fortkörningar hela 89 procent vanligare bland äldre syskon. De kör dessutom i fel fil 46 procent oftare – men det är inte allt.

Det är 30 procent mer sannolikt att en storasyster eller storebror använder sin mobil bakom ratten, vilket både är riskabelt och numera ett lagbrott. Äldre syskon piffar även till sig, samtidigt som de kör, i högre grad än yngre syskon.

Storasyskon mer intelligenta

De här beteendena får dessutom konsekvenser. 22 procent av storasyskonen som deltog i undersökningen hade varit med om minst en olycka. 15 procent av dem i en allvarlig sådan.

Shutterstock

Tidigare forskning har visat att äldre syskon vanligtvis är mer intelligenta, men om det i så fall stämmer, så märks det alltså inte ute på vägarna.

Tagga nu ditt äldre syskon på Facebook, så att han eller hon får reda på det här en gång för alla! Eller DELA vidare den här viktiga informationen till dina kära familjemedlemmar!