Förslaget i värmeböljan: Slipp jobba – när det blir 30 grader varmt

Efter lite svalare väder senaste tiden, så har värmen kopplat ett järngrepp om Sverige även den här sommaren. Så gott som hela Europa är just nu insvept i extremhetta – och i flera fall har temperaturen nått sådana nivåer att det blir svårt att hantera för många människor.

Medan en hel del befinner sig på semester och kan svalka sig i havet eller pooler, så finns även de som fortfarande är fast på sina arbetsplatser. Det kan ibland vara outhärdligt att utföra sina sysslor i värmen – och därför kommer nu ett förslag på ämnet som hyllas av tusentals på nätet.

Är du en av de som är trött på att jobba i värmen? Kanske sitter inne du på ett kontor, men det är vanligtvis när hettan slår till som fläktar och luftkonditionering slutar att fungera. ”Det är bara att härda ut”, har du eventuellt tänkt – men nu kommer ett förslag som kanske kan sprida sig ända till Sverige.

Bild: Shutterstock

Det är Trade Union Congress (TUC), som är en sammanslutning av 50 fackliga organisationer I Storbritannien, som ligger bakom idén. Totalt har man över 5,5 miljoner medlemmar – och förslaget har nu fått stort genomslag.

30 grader varmt? Gå hem!

Det går ut på att arbetarna inte ska behöva fortsätta jobba om termometern når 30 grader, skriver Ladbible. Är det så att man sysslar med ansträngande kroppsarbete, så ska gränsen gå redan vid 27 grader, tycker TUC.

Bild: Facebook/Youtube

Vidare anser man att arbetsgivarna bör tvingas vidta ”kylande åtgärder” om det blir 24 grader varmt. Just i Storbritannien finns det för tillfället nämligen ingen lag som styr de minimala eller maximala accepterade temperaturnivåerna på arbetsplatser.

TUC:s generalsekreterare Frances O’Grady säger, enligt Ladbible:

– Samtidigt som många av oss älskar att njuta av solen och värmen, så är det inte så kul att då jobba på ett bageri eller i en kvalmig fabrik. Chefer bör göra vad de kan för att hålla ner temperaturerna, tycker han och poängterar att man till exempel bör få välja sin klädsel på arbetsplatsen när det är så här varmt.

Att man ska slippa jobba när det blir riktigt varmt – tycker du också att det låter som en klockren idé? Tryck då på DELA, så kanske det här kan bli aktuellt även i Sverige!