Gotlands oväntade metod – för att hindra smittspridning under stora turistinvasionen

Under den närmaste tiden kommer allt fler besöka Gotland för att njuta av sin sommarsemester på den vackra ön.

Samtidigt gäller det att hålla nere risken för spridning av coronaviruset.

Nu har regionen därför tagit till en minst sagt udda metod för att bemöta invasionen av turister – nämligen ”coronariddare”.

Trycket på den populära turistdestinationen Gotland är redan väldigt högt, men under de kommande veckorna kan det komma att bli än mer påtagligt. Därmed riskerar man också en ökad smittspridning av coronaviruset på ön som hittills varit relativt skonad från pandemin.

Ska patrullera bland turisterna

Därför har nu Region Gotland, tillsammans med näringslivsorganisationer, tagit till ett udda grepp för att minska risken för att smittan ska få fäste.

Man har anlitat ”coronariddare” som ska patrullera öns mest välbesökta platser och populära badstränder. I stället för att dra sina lansar mot glada semesterfirare ska man försöka sprida ett fredligt budskap – ”Tillsammans ska vi ta ansvar”.

Riddarsällskapet Torneamentum har antagit uppdraget – och man satte igång redan under måndagen.

– Vi är glada och stolta över att vi kallats in till detta viktiga och ärofyllda uppdrag. För oss riddare är det en självklarhet att ställa upp när plikten kallar, säger Lennart Borg, som tillhör Torneamentum, enligt Expressen.

Vill påminna om budskapet

Föreningen bildades 1987 efter att Gotland fått Medeltidsveckan tre år tidigare – och man är landets äldsta tornerspelssällskap.

– Det känns jättekul att vi fick med riddarna på detta. Vi tror det kommer hjälpa till att påminna om budskapen som vi känner till vid det här laget, men som är så lätt att glömma när vi blir distraherade av annat i sommartider, säger Sven Montelius, tillhördordnad smittskyddsläkare i Region Gotland.

Bild: Wikipedia

Rätt eller fel av Gotland att anlita riddare för att stoppa coronaspridningen? Tryck nu på dela-knappen för att berätta vad du tycker!