Här är alkoholen – som inte gör dig bakfull

Dricker man alkohol under en festkväll så vaknar man allt som oftast upp med en rungande huvudvärk och illamående. Det är ungefär då man brukar muttra den ack så vanliga frasen ”jag ska aldrig mer dricka.”

Men nu kan snart bakfyllor vara ett minne blott!

Brittiska forskare har nämligen lyckats ta fram en konstgjord alkohol – som inte gör dig så där jobbigt bakfull, skriver The Guardian.

Man vaknar. Hela munnen är torr som en öken, det dunkar som en trumslagarorkester inuti huvudet och det känns som att allt man har i magen ska komma upp vilken sekund som helst. De flesta av oss har nog vaknat upp med en redig bakfylla någon gång. Men snart kanske man slipper alla bieffekter som följer med att bli lite full.

Svaret: Alcarelle

Bakom den till synes briljanta idén ligger professorn David Nutt, som till vardags är direktör över neuropsykofarmakologiska avdelningen på Imperial College i London.

Han har tagit fram en syntetisk, det vill säga konstgjord, alkohol som heter Alcarelle.

Alcarelle har samma egenskaper som vanlig alkohol men utan att göra en bakfull.

Bildkälla: Wikimedia Commons

Triggar bara vissa delar av hjärnan

Alcarelle innehåller en specifik alkoholmolekyl som triggar de positiva effekterna vi upplever av alkohol samtidigt som den ignorerar de negativa effekterna vi känner av dagen efter att ha druckit.

– Vi vet var i hjärnan som alkohol har sina ”bra” effekter och ”dåliga” effekter och vilka receptorer som medverkar det – gaba, glutamat och andra sådana, som serotonin och dopamin, säger Nutt till The Gaurdian.

Dock kan det dröja lite innan vi kan föra en bakisfri tillvaro. Alcarelle är ännu inte helt färdigutvecklat och innan det går att sälja så måste den nya drycken godkännas av flera myndigheter.

Tänk att få vakna en söndag efter en rejäl fest helt utan bakfylla – vilken dröm! Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får den här livsviktiga informationen!