Här är gaffeln som varnar dig – när du äter för mycket

Att äta är något av det bästa som finns – och det håller nog många av er med om.

Jag är väldigt svag för lite fetare skräpmat, men av hälsoskäl försöker jag att äta sådant max någon gång i veckan. Det får bli lite som en högtid, men även husmanskost och mer nyttiga alternativ kan bli riktigt goda måltider.

När man är väldigt hungrig är det dock lätt att man blir lite väl entusiastisk – och verkligen trycker i sig maten. Det är dock inte speciellt bra för kroppen – och för en tid sedan kom en pryl som varnar dig om du trycker i dig för mycket käk på för kort tid.

Det har nu gått ett antal år sedan lanseringen genom sajten Kickstarter, men det ska än i dag gå att få tag i den här fräcka produkten.

Vi skrev häromdagen om att det nu kommit ett armband som ger dig en el-stöt när du äter för mycket godis – och här är gaffeln som ger dig en varning när du trycker i dig för mycket käk under för kort tid.

Bild: HAPIlabs

Kan bidra till viktminskning

Den beräknar, med hjälp av sensorer, hur mycket mat du får i dig och hur snabbt du äter. Om det går för fort, så börjar gaffeln vibrera och ge ifrån sig starka ljussignaler. Den går också att koppla upp trådlöst mot en app i ens telefon och då sparas ens matvanor för mer långsiktig översikt.

Enligt företaget HAPIlabs, som ligger bakom gaffeln HAPIfork, känner människor mättnad först efter 20 minuters ätande. Kan man då minska ner själva intaget under den här tiden, vilket i många fall ska vara nödvändigt, så kan det i längden bidra till viktminskning och ett mer hälsosamt leverne.

Bild: Pixabay

Många människor äter snabbare än de borde och inser inte riktigt att det inte är ett nyttigt beteende. Det får flera negativa effekter på kroppen”, har HAPIlabs amerikanska VD Andrew Carton tidigare sagt, enligt DailyMail.

Gaffeln mäter varje intag, varje måltid och hur lång tid dessa tar. Sammanfattningsvis ska det, enligt företaget, ge en komplett bild av användarens matvanor. Med hjälp av produktens smarta funktioner ska gaffeln alltså kunna hjälpa en att nå ett bättre ätande.

Vid lanseringen kostade den 99 dollar, motsvarade strax under 1 000 kronor.

Känner du någon som gärna trycker i sig lite för mycket? Tagga då den personen på Facebook, eller dela vidare den här artikeln till dina matälskande vänner!