Här är ”kannibal-myrorna” – som nu rymt från sin kärnkraftsbunker

En ”grupp” på över 1 miljon så kallade ”kannibal-myror”, som i åratal varit fast i en kärnkraftsbunker, har rymt, enligt polska forskare. Man vet dock inte var de kan tänkas dyka upp härnäst., skriver Newsweek.

Myrorna har inte haft någon annan föda än andra, döda myror – och de hittades för första gången år 2013. Då trodde man dock inte att de kunde fortplanta sig, så hur antalet växte var för forskarna ett stort mysterium.

Populationen hade ökat

I en studie som publicerats i Journal of Hymenoptera Research har man undersökt hur de här insekterna fungerar – och man installerade därför en ”flyktväg” för att se som de var villiga att lämna sitt ”hem”.

Bild: Flickr

Först handlade operationen dock om att undersöka fladdermöss som levde i den övergivna, sovjetiska ”kärnkraftsbunkern”, men då stötte man på de speciella myrorna som höll till i ett rum där man tidigare förvarat vapenammunition.

Det fanns dock ingen naturlig väg ut för dem.

Bild: Pixabay

Så när man återvände 2 år senare och fann att populationen hade ökat ytterligare – trots varken mat, värme eller ljus – så blev man chockade. En uppskattning sa att det handlade om över 1 miljon myror, skriver Newsweek.

Plötsligt var alla borta

Så 2016 bestämde man sig att försöka studera deras beteende och leverne mer ingående – bland annat genom att installera en flyktväg för dem. Det var en bro som gick till ett ventilationsrör som ledde ut ur bunkern.

Bild: National Park Service

När man kom tillbaka 1 år senare var mer eller mindre alla borta. Man undersökte då de döda myror som fanns kvar och noterade både hål och bitmärken på dem. Det var, menar forskarna, bevis på att myrorna åt varandra för att överleva.

Nu vet man dock inte var de befinner sig, men menar att kannibal-myrorna på utsidan och i frihet har en större möjlighet att reproducera sig. Vem vet, snart kanske de spridit sig så pass mycket att de dyker upp hemma hos dig!

Känner du någon som behöver varnas? Tagga då den personen på Facebook, eller dela vidare den här viktiga nyheten till dina vänner!