Insektskorv kan bli lagligt i Sverige – redan nästa år

Äckelmagade personer kan få det tufft framöver.

Skånska forskare driver nu nämligen på utvecklingen för att tillåta insekter som mat i Sverige.

Redan 2020 kan det bli lagligt att sälja insekter som livsmedel i Malmö.

Vem blir inte sugen på en rejäl korv innehållande mjölmaskar och bönsyrsor…?

Det är i provköket på Högskolan Kristianstad (HKR) som man testat flera recept innehållande just insekter.

– De innehåller bra proteiner, bra fetter och smakar bra, säger Karin Wendin, professor vid högskolan till SVT.

Just nu inte tillåtet

Att föda upp insekter i livsmedelssyfte är betydligt mer energisnålt än traditionell köttdjursuppfödning. Det innebär dessutom mindre utsläpp i form av växthusgaser jämfört med uppfödning av andra typer av animalisk föda, hävdar insektsodlaren och entreprenören Fredrik Davidsson.

Pixabay

I Sverige är det för tillfället inte tillåtet att ha insekter som ingredienser i livsmedel för människor och det är olagligt för både butiker och restauranger att sälja insekter som mat – men det är något som det snart kan bli ändring på.

Tre ansökningar om att få sälja livsmedel innehållande mjölmask syrsor granskas just nu av EU:s livsmedelsorgan Efsa. Ytterligare nio ansökningar av liknande slag står dessutom i kö.

Förbereder branschen

Om de godkänns – något som bedöms sannolikt – så blir insekter på tallriken snart lagligt även i Sverige.

– Vi ser att det med stor sannolikhet kommer att godkännas nästa år och förbereder branschen för det, säger Nils Österström, ordförande för organisationen Insektsföretagen till SVT.

Wikimedia Commons

För somliga låter det nog vidrigt, för andra kanske lite spännande. Det finns nog vissa som inte hade tackat nej till en korv innehållande insekter av olika slag – men själv hade jag nog avstått.

Känner du någon som äter vad som helst? Tagga då den personen på Facebook, eller dela vidare den här nyheten till dina vänner! Alla borde ju faktiskt känna till det här!