Japanskt tåg gick 20 sekunder för tidigt – nu ber företaget passagerarna om ursäkt

Något av det mest irriterande som finns är förseningar. När man tvingas sitta och vänta på flyg, tåg eller buss och bara stirra in i väggen.

Just SJ har ju nästan blivit kända just för alla sina struligheter och det är sannerligen inte ett företag som står högt i kurs hos svenskarna.

I Japan har man världens kanske bästa kollektiv- och tågtrafik – och där har det nu blivit stort ramaskri för att ett tåg lämnade perrongen 20 sekunder för tidigt.

Jag minns när jag skulle åka med SJ mellan Stockholm och Göteborg strax före midsommar. Någon el-ledning brast i en tunnel utanför huvudstaden – och plötsligt stod all tågtrafik helt stilla i flera, flera timmar.

Folk var helt ursinniga för att incidenten kunde förstöra deras midsommarplaner. De flesta kom nog till slut iväg – det gjorde i alla fall jag – men det ställde helt klart till med problem för resenärerna.

Just SJ har under de senaste åren nästan blivit kända för alla sina struligheter. Alltid är det något, känns det som – och det är nästan så man applåderar om man kommer fram i tid. Det är givetvis rätt knasigt.

Annat är det i Japan. Höghastighetståget Shinkansen är oerhört säkert och har en årlig snittförsening på cirka 30 sekunder. Även tunnelbanan och andra typer av tåg är extremt punktliga.

20 sekunder för tidigt

Det var därför många som höjde på ögonbrynen när ett tåg mellan Tokyo och Tsukuba inte höll tiden i tisdags.

Det nådde stationen i staden Nagareyama, halvvägs mellan Tokyostadsdelen Akihabara och slutdestinationen, på utsatt tid. Passagerarna gick av. Så långt inga konstigheter.

Men när dörrarna stängdes och tåget lämnade perrongen var klockan 09.44.20 – inte 09.44.40, som var den utsatta avgångstiden.

Shutterstock

Nu ber företaget The Metropolitan Intercity Railway Company resenärerna om ursäkt i ett uttalande på sin hemsida – för att tåget gick 20 sekunder för tidigt.

Det hela ska ha berott på att personalen ombord hade tagit fel på avgångstiden, men det finns hittills inga rapporter om att någon ska ha missat tåget på grund av misstaget.

Packas in i vagnarna

”Vi har gått igenom rutinerna med tågpersonalen för att förhindra att det händer igen”, skriver bolaget.

Bara i huvudstaden Tokyo åker omkring 8 miljoner personer kollektivt varje dag. Tågen stannar på en exakt position på plattformarna där passagerarna väntar prydligt uppradade vid säkerhetsgrindar.

Under rusningstid packar särskilda tågvärdar in resenärerna i vagnarna för att undvika förseningar.

Det ska även vara så att man vid en eventuell försening på mer än två minuter i tunnelbanan får ett intyg att ge till sin arbetsgivare – om det hela nu skulle innebära att man kom för sent in till jobbet.

Tycker du att japanska tågtrafiken verkar funka bättre än den i Sverige? Dela i så fall det här vidare!