Enorm brist på spermadonatorer i Sverige – erbjuder över 500 kronor per sats

Sverige behöver hjälp av befolkningens män. Det råder nämligen spermabrist på flera ställen i landet och spermabankerna är i stort behov av donatorer som kan tänka sig att skänka en sats.

Framför allt är det i Göteborg, Linköping, Uppsala och Umeå som donatorer behövs, enligt en kartläggning som Sveriges Radio gjort.

De flesta vuxna onanerar mer eller mindre regelbundet, och att ha det lite skönt på egen hand är ingenting att skämmas över då en orgasm med jämna mellanrum stärker både kropp och själ. Vad man dock sällan tänker på är att man kan få betalt för att ha det skönt – genom att donera sperma.

Stor efterfrågan på sperma

Sedan 2016 får ensamstående kvinnor ansöka om att bli inseminerade, vilket har ökat efterfrågan på sperma i Sverige och nu börjar det sina i skafferierna.

– Det är inte bara att vi inte har tillräckligt med donatorer, utan att vi har för lite resurser i största allmänhet för verksamheten med spermadonation, säger Ann Thurin-Kjellberg, läkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till Ekot.

I dagsläget finns det sju kliniker i Sverige som tar emot spermadonationer – och det är inte vem som helst som får donera.

Bildkälla: Shutterstock

Måste vara helt frisk

För att få donera sin sperma måste man uppfylla följande kriterier.

Måste ha välmående spermier.

Måste vara fri från ärftliga sjukdomar i släkten.

Måste vara psykiskt frisk.

Måste vara fri från allvarliga och smittsamma sjukdomar.

Måste vara fri från alla typer av missbruk.

Måste vara mellan 23 och 45 år gammal.

Innan man får donera måste man dessutom godkännas av en läkare och en psykolog.

Fyller en behållare

Hur går det då till när man donerar?

Själva donationstillfället sker på en av sjukhusets toaletter, där man helt sonika onanerar fram en sats som läggs i en behållare.

Som donator vet man inte vem som väljer ens sperma, och den som insemineras med den vet heller inte vem donatorn är. Däremot har ett eventuellt barn rätt att få reda på vem som är pappa, samt att man som donator kan få veta om ens sperma kommit till användning.

Man får dessutom ersättning för sin donation, närmare bestämt 550 kronor per sats.

Bildkälla: N365

Varför inte få betalt för att njuta och samtidigt?

Tryck nu på dela-knappen så att dina vänner får en chans att donera!