JUST NU: Stora mängder bajs rinner ut i Stockholms vatten

Det danska bajsvattnet i Öresund – vattnet som delar Sverige och Danmark – har varit en enorm snackis de senaste dagarna.

Ett liknande problem, i mindre skala, råder dock redan uppe i Stockholm. Där har en avloppsläcka i Riddarfjärden gjort vardagen skitig för många boende.

– Det flyter förbi bajskorvar och toapapper här, säger en person till Mitt i Stockholm.

Flyter runt bajs vid båtarna

I flera delar av Sverige tycker man att huvudstaden Stockholm är skit – och nu börjar man nästan få rätt. En stor avloppsläcka har nämligen lett till att mänsklig avföring just nu rinner rakt ut i vattnet – och bajskorvar tar sig in mot båtarna vid Söder Mälarstrand.

Bild: Wikimedia Commons

Problemet har anmälts till Stockholm vatten för över en vecka sedan – utan att några förbättrande åtgärder har vidtagits. Bajsläckan uppskattas vara 40 meter ut från kajen där bland annat ett antal husbåtar ligger.

– En massa folk paddlar ju förbi också. Man vill att de ska veta att det inte är en bra idé just nu, säger en person som bor i vid vattnet, enligt Mitt i Stockholm.

”Det är jätteäckligt”

Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall, menar att läckan i Riddarfjärden beror på att ledningarna är uttänjda.

– I förrgår ryckte vi ut nattetid för att försöka laga läckaget, men ledningen var i så dåligt skick att det inte var möjligt, säger hon. Just nu väntar vi på några reservdelar då dessa rör är ovanligt stora. Vi kommer sedan att laga detta så fort det bara är möjligt, säger hon.

Bild: Wikimedia Commons

Det hela är så pass omfattande att de som bor vid kajen dagligen kan se bajskorvar och toapapper som flyter förbi.

– Det är jätteäckligt, berättar en husbåtsägare.

Vad tänker du om det här? Tryck nu på dela-knappen för att tycka till!