Kafé slutar med pepparkaksgubbar – ersätts av ”pepparkakspersoner”

Under de senaste åren har allt blivit lite mer ”politiskt korrekt”, som det kallas.

Könsneutrala ord som ”hen”, i stället för han eller hon, har blivit populära. Somliga tycker att det här är jättebra medan andra verkar ha lessnat. Vi tar ingen direkt ställning i frågan, men det är tydligt att sådana här frågor blivit hetare än tidigare.

Nu har ett kafé tagit det hela till nästa nivå – genom att slopa ”pepparkaksgubbe” för ”pepparkaka som könsneutral person”.

Pixabay

Något av det bästa med julen är pepparkakor. Jag minns väl från unga år när man bakade gummor och gubbar av den underbara degen. Hur går det då ihop med att man numera ska försöka vara mer politiskt korrekt och strunta i kön?

Borde heta ”pepparkaksperson”

Den frågan ställde sig en kund på kaféet The Tannery i den nya zeeländska staden Auckland och syftade på att man sålde ”gingerbread men”, alltså pepparkaksgubbar. Personen menade att det borde heta ”gingerbread people”, som kan översättas till ”pepparkaksperson”.

A little something for everyone 😉 #bestoutwest #thetannerycafe #thetannerynz #relaxalittle

Gepostet von The Tannery am Dienstag, 5. November 2019

Ägaren Andre Cettina fick då en idé – och ändrade skylten vid kakorna. Snart stod det att man sålde ”gingerbread gender neutral person”, vilket blir ungefär ”pepparkaka som könsneutral person”.

Många ser humorn i det hela

Det hela har väckt starka reaktioner – i synnerhet efter att kaféet själva la ut en bild av sitt nytänkande på Facebook. Många skrattar åt det hela, andra blir förbannade – men det råder ingen tvekan om att både pepparkakor och sådana här mer delikata frågor föder känslor.

– Det har blivit ett bra samtalsämne här, säger Andre Cettina till Stuff.no.nz. Många säger till oss att sluta vara så himla pedantiska, att det faktiskt bara handlar om en kaka. Det är dock en hel del som köper dem nu – det är kul, menar han.

Come on in out of the cold and WARM up your Monday with our Piha Blend ☕️ + Apple Cinnamon Brioche❤️•••#mtatkinsoncoffee #thetannery #mondaymotivation

Gepostet von The Tannery am Sonntag, 27. Mai 2018

Ägaren tillägger dessutom att det är många som ser humorn i det hela.

Vad tänker du om att kalla det för pepparkaksperson? Bra eller dumt?

Bidra gärna med din åsikt i kommentarsfältet, eller dela vidare den här artikeln för att säga vad du tycker!